Rajoja rikkovan esseeteoksen kirjoittaminen

Autofiktion keinoja hyödyntävä esseeteos Kalasatama lähestyy eri tavoin mm. taiteilijuutta, vähemmistöyttä, uskontoa ja kirjallisuusmaailmaa – sekä yksilön sairastumista ja ajautumista terveydenhuoltokoneistojen, lääkärien ja lääkefirmojen harkitsemattomienkin kokeilujen kohteeksi. Aihe on yhteiskunnallisesti tärkeä ja ajankohtainen myös meneillään olevan terveydenhuollon mullistuksen vuoksi; mitä kaikkea se meille merkitsee? Yksi keskeinen inspiraation lähde kirjoittamiseeni on psykoanalyysi, ja toinen feministinen yhteiskuntakritiikki. Pohdin yksityisen ja kollektiivisen historian merkitystä sekä sitä, mitä on erilaisuus ja mitä vähemmistöön kuuluminen. Olipa kyseessä ikä, sukupuoli, rotu, sosiaaliluokka tai seksuaalisuus, marginaalista käsin kaikki näyttää vähän toiselta. Rajoja rikkovassa teoksessa keskeiselle sijalle nousevat itsensä ja muiden aito kohtaaminen, surutyön olemus sekä mielikuvituksen parantava voima.

Saamani Kone-apurahan turvin kirjoitin esseeromaaniani Kalasatama (WSOY 2020) täyspäiväisesti vuoden alusta syksyyn. Apuraha oli korvaamaton tuki työskentelylleni, mahdollistaen vapauden muista töistä ja keskittymisen kirjoittamiseen.

Erilaisia rajoja rikkova Kalasatama on saanut erinomaisen vastaanoton niin tavallisten lukijoiden kuin kriitikoidenkin parissa. Sen aiheet ja teemat (mielenterveyden hoito, vähemmistöjen asema, uskontokritiikki jne.) ovat resonoineet voimakkaasti ja herättäneet keskustelua, ja moni lukija on kertonut saaneensa kirjasta hyvää vertaistukea. Kalasataman mustanhumoristista tyyliä on ehditty verrata mm. Gogoliin ja teemojen käsittelyä Christer Kihlmaniin ja Henrik Tikkaseen.

Taiteelliselta kannalta tärkeimpänä pidän kuitenkin sitä, että Kalasatama on luonut jotakin aivan uutta yhdistämällä omaperäisesti romaanimuotoon autofiktiivisiä ja esseistisiä ja novellimaisia elementtejä. Se on rikkonut rajoja niin asenteellisesti kuin taiteellisesti, ja sen pohjalta dramatisoidaan paraikaa näytelmää.

Kiitän tärkeästä tuesta!