My Body, My Temple – Paradise in Me: performatiivisen veistoskokonaisuuden suunnittelu ja taiteellinen työskentely

Hakemuksen tiivistelmä

My Body, My Temple – Paradise in Me on performatiivinen veistos, ääni-installaatio ja lavastetaidetta soveltava poikkitaiteellinen kokonaisuus. Teosideamme käsittelee sukupuolittunutta toiseutta, sukupuolen performatiivisuutta ja naisoletettuun kehoon kohdistuvaa queer-katsetta käyttäen camp-estetiikkaa tyylillisenä ja teoreettisena viitekehyksenä. Sen päämääränä on tutkia femmeyteen ja androgyniaan liittyvää ohitettua queer-kokemusta. Teos koostuu sekatekniikalla toteutetusta suihkulähdeinstallaatiosta sekä englanninkielistä goottilaista kauhunovellia ja runoutta yhdistelevästä kuunnelmasta, joka toimii myös tila-äänenä. Teoksen ääninauha sisältää musiikkia, sekä kerrontaa elävöittäviä ääniä. Kokeellinen tarinankerronta, musiikki, virtaavan veden solina ja sekatekniikalla toteutettu veistos luovat yhdessä moniulotteisen ja saumattomasti syklisen kokonaisuuden. Pyrkimyksemme on luoda uudenlaisia malleja ymmärtää feminiinisyyttä, queeriyttä ja makaaberia huumoria. Haluamme tuoda näkyväksi naisoletetun queer-kehollisuuden kokemusta, sekä tutkia, millaisena se näyttäytyy feminiinisen queer-katseen edessä. Suihkulähdeinstallaatio ammentaa feminiinisyyteen ja veteen liitetystä symboliikasta. Vesi yhdistetään usein naiseuteen liitettyyn luomisvoimaan ja naisen seksuaalisuuteen, mutta myös kuolemaan, upottavaan suohon ja kontrolloimattomaan mereen. Teoksellamme raivaamme tilaa feminiinisen voiman kerronnallisille jatkumoille ja olemme osaltamme luomassa voimaantumista liittymällä ikiaikaiseen kerrontojen ja kokemusten ketjuun. Feminiininen ilmaisu, kokemus ja representaatiot ovat olleet kautta historian marginaalissa tai tulleet määritellyksi ulkopuolelta käsin. Päämäärämme on tuoda esiin ja antaa tilaa noille äänille niin menneisyydestä, kuin nykyhetkestäkin. Haluamme kollektiivisesti pohtia, millaisia narratiiveja ja representaatioita tulevaisuuden jatkumot voisivat tarjota.

Taiteellinen prosessi ja työskentely, johon apuraha oli myönnetty kulminoitui taidenäyttelyyn ja kahteen esitysdemoon Asbestos -- Art Space -galleriassa tammikuun 2024 lopulla. Näyttelyssä oli esillä kipsistä, puusta, suohkulähteestä ja valmisesineistä koostettu installaatio, joka sisälsi teosta varten sävelletyn äänimaailman ja lauletun kappaleen.

Työryhmämme koostui koulutuksellisista taustoiltaan monimuotoisesta kolmen hengen ryhmästä. Työstimme prosessia lukupiireissä, keskusteluin ja innoituimme 70-luvun vampyyrielokuvien queer-troopeista. Ryhmätyöskentelymme oli aihelähtöistä ja epähierarkista, jossa jokainen sai tuoda ideoita ja toimintaehdotuksia aiheen ympärille.

Osa ryhmätyöskentelyä oli Raipossa yksityisellä tilalla toteutettu miniresidenssi, jonka aikana työstimme teoksen konseptia eteenpäin ja loimme ryhmähenkeä mm. hoitamalla hevosia ja lampaita. Hidas työskentely, palautuminen ja rajoista kiinni pitäminen olivat taideteoksen tematiikan lisäksi aiheita, joista keskustelimme paljon.