Musiikki moniaistisissa ympäristöissä

Kaksivuotisessa hankkeessa tutkin musiikin ja äänisuunnittelun keinoja vaikuttaa hyvinvointiin. Erityiskohteena ovat ruokailuympäristöt. Hanke jatkaa äänisuunnittelijana tekemääni osuutta Taideyliopiston, Tampereen Teknillisen Korkeakoulun ja Turun yliopiston aloittamassa Värinä-hankkeessa, jossa tutkittiin moniaististen elementtien vaikutusta ruokailijoiden valintoihin vuosina 2012–2017. Tavoitteena oli löytää oikea yhdistelmä aistiärsykkeitä, joiden avulla pyrittiin ohjailemaan ruokailijaa tekemään terveellisempiä valintoja lounasruokailussa sekä ruokakaupassa. Tuleva hankkeeni käyttää lähtökohtana tämän viisivuotisen tutkimuksen tuloksia ja jatkojalostaa niitä terveydenhuollon (palvelutalot, hoitokodit), ravintoloiden ja julkisten tilojen (koulut ja päiväkodit) viihtyvyyden alalle. Hankkeen tavoite on tuottaa konkreettisia tuloksia musiikin moniaistisita sovelluksista.

Musiikki moniasitisissa ympäristöissä -hanke tarkasteli musiikin ja äänisuunnittelun keinoja vaikuttaa hyvinvointiin. Erityiskohteena olivat ruokailuympäristöt. Hanke koostui kolmesta osasta:

1. Ruokailutilojen ääniympäristöä havainnoivan tutkimuksen pilotointi ja tutkimusmenetelmien testaaminen
2. Ruokailuun liittyvän yhteisöllisyyden merkitys ja miten musiikki ja äänimaisema vaikuttavat sen kokemiseen ja edelleen hyvinvointiin digitalisoituvassa maailmassa.
3. Kouluilla, palvelutaloissa ja työpaikoilla suoritettavat ruokailutilojen ääniympäristöä havainnoivat tutkimusasetelmat

Hanke toteutui pilotoinnin osalta alkuperäisen suunnitelman mukaan vuonna 2020. Koronapandemian takia kouluilla, palvelutaloissa ja työpaikoilla suoritettavat ruokailutilojen ääniympäristöä havainnoivat tutkimusasetelmat jouduttiin siirtämään alkuperäistä ajankohtaa myöhemmäksi kevääseen 2022, mutta lopulta nekin voitiin toteuttaa sisällöllisten tavoitteiden mukaisesti. Vuoden 2020 aikana hankkeen toista ja kolmatta vaihetta varten koottiin kansainvälinen monitieteinen tutkijaryhmä. Poikkeusoloista huolimatta ryhmän toiminta oli tiivistä ja työskentely jatkui aktiivisena koko hankkeen ajan. Työryhmä käynnisti vuoden 2021 alussa musiikin ja ääniympäristön vaikutusta ruokailukokemuksessa tarkastelevan kehitystyön, jossa tutkimuksen kohteena oli ruokailuun liittyyvä yhteisöllisyys ja miten musiikki ja äänimaisema vaikuttavat sen kokemiseen ja hyvinvointiin tulevaisuuden digitalisoituvassa maailmassa. Monitieteinen työyhmä toteutti vuonna 2021 neljän kansainvälisen seminaarin sarjan, jossa esiteltiin hankkeen etenemistä ja yhteisöllisyyden kokemuksen lisäämiseksi kehitettyjä virtuaaliteknologian ratkaisuja.