Musiikin historia muuttuu: naisten säveltämät suurteokset murtavat kansallisromanttisen käsityksen historian suurmiehistä

Savon soitannollinen seura tutkii naisten säveltämiä suurteoksia käsikirjoituksista ja tuottaa niistä esitysmateriaalin yhteistyössä kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa. Näiden asiantuntijoiden työ on vapaaehtoistyötä ilman erilliskorvausta. Tuloksena saadaan ja on jo saatu levityksen materiaalia, jolla voidaan ensimmäistä kertaa tuoda nämä säveltäjät heidän ansaitsemalleen paikalle musiikin historiassa. Ida Mobergin ooppera Aasian valo on käsikirjoituksia tutkimalla todettu täysin valmiiksi. Säveltäjä laati teoksesta 5 vihkoa vuonna 1945 2 vuotta ennen kuolemaansa. Teos on nyt pääosin digitoitu ja se tulee muuttamaan suomalaisen ja pohjoismaisen musiikinhistoriankirjoituksen. Yhteistyössä Den nya operan -yhdistyksen kanssa suunnitellaan näyttämöesitystä vuodelle 2023 ja konserttiesityksiä teoksen osista 2021 lopulle–vuodelle 2022. Savon soitannollinern seura tuottaa jatkuvasti myös muuta materiaalia käsikirjoituksista. Yhdistys tutkii ja tekee teoksille alustavan puhtaaksikirjoituksen. Kun teos saa esittäjän (yhdistys tai muu), laaditaan painokelpoinen jatkuvasti kokemusten mukaan täydentyvä digitaalinen materiaali.

Yhdistys tutkii naisten säveltämiä suurteoksia käsikirjoituksista ja tuottaa niistä esitysmateriaalia yhteistyössä kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa. Tuloksena saatiin levitykseen runsaasti materiaalia, jolla voidaan ensimmäistä kertaa tuoda nämä säveltäjät heidän ansaitsemalleen paikalle musiikin historiassa.

Yhdistys tuotti runsaasti uutta käsikirjoituksista puhtaaksikirjoitettua nuottimateriaalia. Yhdistys itse esitti useita kantaesityksiä jopa yli 100 vuoden takaa, erityisesti osia Ida Mobergin oopperasta "Asiens ljus", Mobergin teokset Lifvets sång, Andante sellolle ja orkesterille sekä Tondikt "Johanne stämning". Yhdistys toimitti nuotteja myös muille toimijoille, ja niinpä naisten säveltämiä ennen soittokelvottomia suurteoksia esittivät apurahakaudella mm. Helsingborgin sinfonikot (Netzel), Indianapolisin orkesteri (Moberg), Joensuun kaupunginorkesteri (Andrée), Helsingin kaupunginorkesteri (Netzel) ja Montpellier'n orkesteri (Netzel). Ida Mobergin yhdistyksen tuottamaa musiikkia esitettiin lisäksi Tukholmassa Nobel-palkintojen jakotilaisuudessa yleisölle sekä striimattuna n. miljoonalle tilaajalle. Yhdistys itse järjesti 12 konserttia Kuopiossa, Joroisissa ja Rantasalmelle sekä käynnisti Rantasalmella Laura Netzel-festivaalin 2021. Festivaali on vakiintumassa, ja se järjestettiin 2023 jo kolmannen kerran. Uusina tallenteina yhdistyksen materiaalista ovat syntyneet Helsingborgin sinfonikkojen Netzelin pianokonsertto sekä Weimar Staatskappellen levy Helvi Leiviskän 1. sinfoniasta ja pianokonsertosta solistina Oliver Triendl. Samalla naisten säveltämien teosten radiosoitto on kasvamassa, ja mm. yhdistyksen tuottamaa Göteborgin sinfonikkojen levyä kuulee nyt myös YLE:n lähetyksissä.