Maisemia kaamoksesta – liike- ja äänimaisemien sarja galleriatilaan

Hakemuksen tiivistelmä

Tässä teoksessa kaamoksen maisemat tuodaan esiin subjektiivisina kokemuksina, tunnemaisemina kaamoksen uumenista koettuna. Inarissa kaamos kestää joulukuun alusta tammikuun alkuun ja sen aikana aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. Kaamos ei kuitenkaan ole päivästä toiseen samanlainen, vaan muuttuva etenevä vuodenaika. Moni kaamoksen keskellä elävä ei koe vuodenaikaa pimeänä, vaikka se usein sellaisena kuvaillaan. Suomessa kuitenkin joka 10. masentunut on kaamosmasentunut. Teos käsittelee pimeyttä niin sisäisenä kuin ulkoisena ilmiönä, niiden vaikutusta toisiinsa sekä ilmiön syklisyyttä. Työryhmämme koostuu inarilaisista moniammattilaista, jotka ovat tehneet yhteistyötä jo aiemmin. Teoksessa hyödynnämme työryhmän moniosaamista siten, että kaikki osallistuvat omalla tavallaan käsikirjoitukseen, ohjaukseen, editointiin ja tilasuunnitteluun, mutta tuovat lisäksi mukaan oman erityisosaamisensa. Teoksessa yhdistyy hienolla tavalla tanssi- , video- ja äänitaide, se tuo Inariin lisää paikallista taidetta sekä tukee inarilaisten tekijöiden ammattimaista, pitkäjänteistä ja yhteisöllistä työskentelyä.

Kaamosmaisemia – Skábmaduovdagat -näyttely on esillä Saamelaismuseo Siidassa 12.10.2024 - 28.1.2025.
Näyttely on lyhytelokuvien kokonaisuus, jossa kaamos tuodaan esiin subjektiivisina kokemuksina ja tunnemaisemina pohjoisen talven uumenista. Näyttelyssä yhdistyy tanssi- , video- ja äänitaide ja se on tuonut Inariin lisää paikallista taidetta sekä tukenut inarilaisten tekijöiden ammattimaista, pitkäjänteistä ja yhteisöllistä työskentelyä. Kaikki elokuvat ovat puheettomia ja taiteellisesti niitä on lähestytty kehollisuuden kautta.

Työryhmään kuuluvat Janita Rantanen, Sunna Nousuniemi – Radio-Juhani Sunná Máret, Sakari Maliniemi, Tomi Lampinen ja Nicholas Francett.
Siidan arvion mukaan näyttelyssä vierailee jopa 10 000 vierasta.

Työskentelin itse intensiivisesti hankkeen parissa 1.9.2023-31.3.2024 ja työryhmän kanssa lokakuusta eteenpäin. Näyttely rakennettiin yhdessä 1.-11.10. ja avajaiset olivat 12.10.2024.

Projektin johtaminen ja työryhmän yhteinen työskentely onnistui hyvin. Koko työskentelyjakson ajan jäsenillä oli mahdollisuus vaikuttaa niin työskentelyn rakenteisiin kuin taiteelliseen sisältöön. Tärkeänä teemana oli toisilta oppiminen ja ideoiden ja pulmien jakaminen sekä yhdessä ratkominen. Työnkuvamme olivat sovitusti moninaisia ja jaoimme niitä joustavasti ja tasapainoisesti työryhmän kesken, tämä oli mielestäni onnistunut ja antoisa työtapa.
Kokeilulle ajan antaminen tässä prosessissa on ollut arvokasta. Se on kokemukseni mukaan vahvistanut työryhmän luottamusta toisiinsa.
Tärkeä osa työskentelyä on ollut luvan pyytäminen, niin tekona kuin osana taiteellista praktiikkaani. Suurimmat haasteet olivat kuvauslokaatioiden etsintä sekä sääolosuhteet.

Kaikki elokuvat ovat kuvattu Inarissa ja kaikki tekijät asuvat Inarissa, kaikki ammattitaito elokuvien sekä näyttelyn toteuttamiseen löytyi Inarista. Lähes koko hankkeen rahoitus on jäänyt Inariin. Haja-asutusalueiden taidehankkeet eivät tuo työtä vain yksittäisille taiteilijoille vaan elinvoimaa koko alueelle.