Kieli, sukupuoli ja tilanne – kaksisukupuolisten henkilöiden puheen tilannevariaatio

Väitöstutkimukseni aiheena on kaksisukupuolisten (engl. bigender) henkilöiden puheen tilanteinen vaihtelu suhteessa heidän sukupuolikokemuksensa vaihteluun. Kaksisukupuolisuus on vähän tutkittu identiteetti, jossa henkilö kokee vaihtelua kahden sukupuolen välillä. Tutkimus tuo näkyvyyttä sukupuolen moninaisuudelle ja lisää tietoa puhutun kielen vaihtelusta yksilötasolla. Aineisto koostuu 4 kaksisukupuolisen yksilöhaastatteluista, puhujien itse tuottamista arkikeskusteluäänitteistä sekä äänityspäiväkirjalomakkeista. Tutkimuksen tuloksena syntyy sosio- ja kansanlingvistiikkaa sekä queerteorioita ja intersektionaalista feminismiä yhdistävä analyysi seuraavista tutkimuskysymyksistä: 1. Miten puhe toimii informanttien sukupuolten presentaation välineenä eri tilanteissa? 2. Mitkä puheen piirteet kytkeytyvät mihinkin sukupuoliin informanttien puheessa? 3. Miten muut, sukupuolen kanssa risteävät identiteettikategoriat kuuluvat informanttien idiolekteissä? 4. Miten tietoisia informantit ovat puheestaan, ja millaisia käsityksiä heillä on siitä? Työtavoissa painottuvat haastattelujen ja lomakkeiden sisällönanalyysi sekä arkikeskusteluäänitteiden sosiofoneettinen analyysi. Queerteoriat ja intersektionaalinen ajattelu ohjaavat kysymyksenmuodostusta ja aineiston tulkintaa. Väitöskirja julkaistaan suomenkielisenä monografiana, mutta sen ohella syntyy myös useita englanninkielisiä artikkelijulkaisuja. Tutkimus on aloitettu tammikuussa 2018, ja sen on määrä valmistua loppuvuodesta 2021.

Sain Koneen säätiöltä kolmivuotisen apurahan suomen kielen väitöskirjatutkimukseeni. Apurahakauden aikana kirjoitin neljä väitöskirja-artikkelia sekä useita pienempiä tuotoksia, jotka kaikki käsittelevät tavalla tai toisella suomen kielen sekä seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden välisiä risteyskohtia.

Varsinaisen väitöskirjatyön ohella olen suorittanut vaadittavat jatko-opinnot. Opintoihini on kuulunut tavanomaisten kurssien lisäksi esimerkiksi tieteellisen kokoomateoksen toimittamista, erilaisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä tieteellisissä yhteisöissä vaikuttamista, omaa opetusta, tieteellisten tapahtumien järjestämistä, kutsuluentojen ja konferenssiesitelmien pitämistä, tieteellisten lehtien vertaisarviointia, harjoittelijan ohjaamista, graduarviointia ja asiantuntijana esiintymistä mediassa.

Nyt apurahakauden päättyessä työstän viidettä ja viimeistä väitöskirja-artikkeliani, minkä jälkeen jäljellä on vielä väitöskirjan yhteenveto-osan laatiminen.