Kahdenkeskisen taiteen Kehä-festivaalin järjestäminen

Kehä on kahdenkeskisen taiteen festivaali, joka järjestetään neljännen kerran Oulussa marraskuun 2019 alussa Kulttuuriosuuskunta ILMEen ja Kulttuuritalo Valveen yhteistyönä. Tapahtumaan haetaan valtakunnallisella ja avoimella teoshaulla eri taiteenaloihin kuuluvia teoksia, joihin osallistuu yksi ihminen kerrallaan. Teokset perustuvat taiteilijan ja hänen vieraansa kohtaamiseen. Taide luo rajat, joiden suojaamina sekä taiteilija että hänen vieraansa voivat kohdata toisensa paljaammin ja toisin kuin arjen keskellä onnistuu. Tavoitteena on henkilökohtaisten ja siten erityisen merkittävien taidekokemusten mahdollistaminen. Vuonna 2019 Kehän teoshaun teemana on Rakkaus. Kaikki teokset ovat koettavissa viikonlopun ajan kulttuuritalo Valveen avoimessa tapahtumassa. Lisäksi yhtenä päivänä teokset viedään vierailuille soveltuviin sosiaalialan laitoksiin. Festivaalilla laitoksiin mennään taide edellä. Moni taiteilija ei ole alunperin ajatellut teostaan hoitoympäristöön, mikä voi johtaa ylättäviin mutta sitä syvemmin hoitolaitoksessa olevia ihmisiä koskettaviin taidekohtaamisiin. Kehä on paikka tutkia ja kokeilla. Yleisön kohtaamisen lisäksi festivaalin ideana on taiteilijoiden yhteisöllisyys: tutustuminen, kokemusten jakaminen ja kenties yhteistyöideoiden syntyminen. Kehä alkaa tapahtuman taiteilijoiden omalla vertaispäivällä ja päättyy työpajajuhlapäivään, johon kutsutaan osallistujia sekä Oulun alueen taidekentältä että sosiaali- ja terveysalalta.

Suomen ainoa kahdenkeskisen taiteen tapahtuma Kehä-festivaali järjestettiin Oulussa Koneen säätiön tukemana vuosina 2019, 2020 ja 2021.

Kolmen vuoden aikaan festivaalille osallistui teoksillaan yhteensä 32 eri alojen taiteilijaa eri puolilta Suomea. Huikean mielenkiintoiset ja paneutuneet teokset käsittelivät festivaalin vuosittain vaihtuneita teemoja Pelko, Raja ja Rakkaus. Edustettuina olivat muun muassa esittävän ja visuaalisen taiteen monet muodot, sävellys- ja sanataide. Mukana oli niin ritualistisia teoksia kuin keskustelujakin. Teokset toteutettiin sekä Kulttuuritalo Valveella että sotealan ympäristöissä, kuten Oulun ensi- ja turvakodissa, Oulun vankilassa, Kaupunginsairaalan saattohoito-osastolla, koulukoti Pohjolakodissa, toimintakeskus Zytykkeessä ja Keskustan palvelukeskuksessa vanhuksille. Vuosina 2019 ja 2020 tapahtuman yhteydessä järjestettiin myös kahdenkeskisen taiteen symposium, jälkimmäisenä vuonna striimattuna. Vuonna 2022 taiteilijahaastatteluista koottiin Kehä-talk podcasti.

Hankkeen aikana festivaali jatkoi vakiintumista ja tunnetuksi tulemista, mikä lienee auttanut jatkorahoituksen saamisessa Taikelta Koneen säätiön rahoituksen päätyttyä. Vuonna 2022 festivaali järjestetään jälleen, nyt ensimmäistä kertaa kansainvälisenä, kun taiteilijoita saapuu myös Britanniasta ja Kroatiasta.