Feministisen esseen antologia

Hakemuksen tiivistelmä

Haluamme koota ja toimittaa esseeantologian, joka kokoaa yksiin kansiin erilaisia näkemyksiä siitä, mitä essee voi olla. Essee on niin käytännöllisesti kuin teoreettisestikin kiinnostava kirjallinen muoto, johon kohdistuu tällä hetkellä paljon uteliaisuutta ja haaveita siitä, mitä se voisi olla. Tätä potentiaalia pyrimme tuomaan esiin. Nonfiktiona essee sitoutuu erilaisiin, jopa poliittisesti arkoihin tarkastelupisteisiin. Sen takia feministinen ajattelun traditio on yksi tärkeä kasvupohja monimuotoiselle esseistiikalle, joka luo omanlaisiaan kosketuspintoja todellisuuteen. Feministinen essee merkitsee myös työskentelytapoja. Antologiahankkeeseen kutsutut tekijät eivät pelkästään kirjoita omaa tekstiään tietämättöminä muiden teksteistä vaan apurahan turvin he pystyvät olemaan uteliaita muiden tekstien suhteen jo tekovaiheessa. Antologian työstövaiheeseen luodaan kirjoittajille yhteistä tilaa ja yhteinen foorumi, jossa he voivat puhua teksteistään ja työstää niitä yhdessä. Antologian toimittajat ovat päävastuussa työtapojen luomisesta, koordinoinnista, tekstien editoinnista ja niiden saattamisesta julkaisuksi. Uskomme hankkeen avaavan sellaisia kirjoittamisen mahdollisuuksia, joita luova ja eri lähtökohdat huomioiva tekemisen tapa voivat tuoda esille. Tämä näkyy niin teoksen työstämisessä kuin sen lopputuloksessa. Prosessi luo hankkeen osallistujille erilaisia yhteisöllisiä työtapoja, jota he voivat hyödyntää ja kehittää omassa taiteellisessa työskentelyssään ja sen verkostoissa. Hankkeessa on mukana graafikko, joka tukee tekijöitä esseiden visuaalisen puolen toteuttamisessa ja suunnittelee teoksen visuaalisena kokonaisuutena. Lopullinen teos sisältää luovaa, olennaista ja hyvin toimitettua esseistiikkaa, ja näyttäytyy vahvana, taiteellisena puheenvuorona kotimaisen nonfiktion kentällä.

Toteutimme apurahalla esseeantologian Säihkyvät utopiat - essee-mixtape. Sen toimittivat Aurora Ala-Hakula, Maaria Ylikangas ja Arja Karhumaa, visuaalisen toimittajan roolissa. Siihen kirjoittivat Aurora Ala-Hakula M.K. Baijukya, Sofia Blanco Sequeiros, Kid Kokko, Henrik Pathirane, Taija Roiha, Lada Suomenrinne, Taneli Viljanen, Maaria Ylikangas ja Bee Österman.

Säihkyvät utopiat ilmestyi elokuussa 2022 S&S-kustantamolta.

Hankkeen ainoa tavoite ei ollut julkaisun tuottaminen, vaan työskentelytapoihin keskityttiin. Lähtökohtana oli, että
jokainen teki juuri sellaisen esseen kuin halusi, haluamillaan keinoilla, haluamastaan aiheesta. Siksi teoksessa ei ole teemaa tai aihetta. Kirjoittajat pystyivät keskustelemaan yhdessä tai henkilökohtaisten tekstitoimittajiensa (Ala-Hakula tai Ylikangas) tekstistä alusta asti. Työskentelyprosessit ja aikataulut pystyttiin muokkamaan erilaisissa elämäntilanteissa joustaviksi. Kirjoittamisen ehtojen helpottaminen näkyi prosessissa monella tavalla. Tekstin visuaalinen luonne oli alusta asti mukana kirjoittajien työskentelyssä, koska visuaalinen toimittaja tuki kirjoittamista ehdottamalla ja ideoimalla tekstin ulkoasua yhdessä kirjoittajan kanssa. Keskeiseksi kysymykseksi kirjoittamisessa muodostui se, mitä essee voi olla, mitä sillä voisikaan tehdä.

Työtavat tuottivat teokseen erityisen estetiikan. Se mahduttaa sisälleen useanlaisia tapoja tehdä esseitä. Säihkyvät utopiat -teos sisältää niin nykyrunoa lähestyvää lyyristä esseetä kuin lineaarista, perinteisempää kirjoittamista. Koska kokonaisuudessa ei ole teemaa tai kokoavaa aihetta, tekstien läsnäolo samoissa kansissa ratkaistiin graafisin keinoin. Teoksen kokeellisuutta pyrittiin lähestymään lempeästi ja lukijaa huomioiden. Lukeminen ajateltiin kirjan suunnittelussa samankaltaisena luovuuden ja vapauden mahdollisuutena kuin kirjoittaminen.

Pystyimme myös toteuttamaan pienen ja pistemäisen rakenteellisen muutoksen tekstityön arjessa: kirjaa tehtiin yhdessä, mahdollisuus työstää tekstiä yhdessä toimittajan kanssa oli avoinna kirjoittajille tarpeen mukaan. Henkilökohtainen apuraha esseen kirjoittamisen tukena auttoi keskittymään hankkeeseen sekä yksilöllisesti että työryhmän jäsenenä. Samalla työskentelyn perusta loi erityiset mahdollisuudet esseelajin estetiikan moninkertaistumiselle.

Työskentelyssä kustantajan kanssa pyrittiin huomioimaan feministisen työskentelyn piirteet. Esimerkiksi kirjan markkinointi ja valokuvat työryhmästä ajateltiin tästä näkökulmasta.