Raja-projektin suunnittelu ja toteutus

Riikka Kosola työskentelee tanssitaiteen kehollis-tilallisella praktiikallaan Raja-projektin parissa. Projekti sijoittuu kokemusperäisyydeltään maantieteelliselle akselille välillä Tenojoki–Aurajoki. Tarkoitus on tutkia ja tuoda esiin pohjoisen raja-alueen fyysisyyden ja luontoyhteyden rytmiä ja maailmankuvaa suhteessa urbaaniin maailmankuvaan ja rytmiin. Taiteellinen, monella kielellä tapahtuva paikkasidonnainen tutkimus ja sen prosessi jaetaan eri sosiaalisen median alustoilla mahdollisimman laajalle yleisölle, jolloin teoksen tila-ja aikasidonnaisuus laajenee nykyiseen kollektiiviseen jakamisen tahtiin. Teos on siten rihmastomainen kokonaisuus, joka käsittelee kohtaamisen rajapintojen ilmiöitä. Kosola tutkii koreografisen praktiikan ja haastatteluiden kautta nykyistä Suomen, Norjan ja Venäjän valtioiden välistä maantieteellistä ja kulttuurillista aluetta, joka on perinteistä saamelaisaluetta, ja jolla asuu myös suomenkielensukuinen kveeniläisvähemmistö. Aikojen saatossa muuttuneet valtioiden rajat, niiden väliset käytännöt, sekä perinteisen saamelaiskulttuurin ilmenemismuotojen liikkuminen alueella rajattomasti esimerkiksi poronhoidon, keräilyn ja kalastuksen tavoin, luovat erityistä yhteisöllisyyttä tai rikkovat sitä. Miten tämä vaikuttaa nykyajassa ihmisten kehollisuuteen, kun koronapandemian vaikutukset, Venäjän aloittama Ukrainan sota, ilmastokriisi ja rajojen sulku, ja siten ihmisten ja rahdin liikkuvuuden rajoittaminen eritasoisesti, tuo esiin muistijäljet ajoista, jolloin sota ja konfliktit rajoittivat kulkemista ja kanssakäyntiä samoin? Missä kaikkialla me voimme kohdata ihmisyydessämme, mikä on se rajapinta, sen lisäksi, että meillä kaikilla on jonkinlainen keho?

RAJA-projekti onnistui rihmastomaisuudessaan saavuttamaan syvän kosketuksen Tenojokilaakson ihmisiin ja alueella vaikuttaviin erilaisiin kulttuureihin. Projektin keskiöön nousi ihmisen herkkyys, ja sen kautta kohtaamisen mahdollistavat tai rikkovat olosuhteet. RAJAn tärkein teema ja symboli on tällä hetkellä silta, ja sillan rakennus eri ihmisten todellisuuksien välillä. Etäisyyden mittaaminen näissä todellisuuksista on kehollista läsnäoloa laajempi käsittäen meidän ihmisyytemme kokonaan. Vuoden aikana kehitetyn koreografisen antropologisen tutkimusmetodin mukaisesti Kosola keräsi aineistoa raja-alueen kokemuksesta kaikilta alueen eri vähemmistöiltä. Haastattelut ja kohtaamisten laadullinen aineisto ovat osa kirjallista blogia ja reelsejä, joiden julkaisuajankohta on riippuvainen vallitsevasta yhteiskunnallisesta tilanteesta.
Demokratia toteutuakseen tarvitsee osallistumista ja osallistamista. Jos vallitsevat olosuhteet tukevat kaikkien osallistumista omista kulttuurillisista lähtökohdistaan käsin, avoin demokratia on mahdollinen. RAJA-projekti jatkuu julkaisuilla poliittisen tilanteen edistyessä, sekä esityksillä muun muassa Utsjoen Lumo -tapahtumassa vuosina 2024 ja 2025.