Virtuaalinen taide todelliseksi – VR-taiteen esittämistä kartoittava kiertue sekä selvitys levityspotentiaalista ja toimijaverkostosta

Hakemuksen tiivistelmä

Kiinnostus VR-taidetta kohtaan lisääntyy nopeasti niin tekijöiden kuin yleisön keskuudessa. Levitys on kuitenkin alan suurimpia ongelmia. Mahdollisuudet päästä katsomaan taideteoksia ovat tällä hetkellä huonot. Myös tekijät ovat epätietoisia siitä, missä saisivat teoksensa esille. Taidelajin esittämistä vaikeuttaa se, ettei potentiaalisilla esitystahoilla ole riittävästi tietoa esitysten teknisistä ja katsojakontaktin luomisen vaatimuksista. Hankkeessa järjestetään VR-teoksia ja -elokuvia esittävä kiertue Suomessa pilotoiden teosten levitystä ja esitystoimintaa. Kiertueen aikana tutkitaan monipuolisesti levitykseen liittyviä kysymyksiä ja kerätään käytännön kokemuksia alan pop up -tapahtumien pystyttämisestä ja pyörittämisestä erilaisissa tiloissa. Kiertueen aikana esitetään VR-teoksia neljällä eri paikkakunnalla eri taidemuotoihin keskittyneissä tiloissa, jotka eivät perinteisesti VR-taidetta juuri esitä: elokuvateatterissa, kirjastossa, kulttuurikeskuksessa ja galleriassa. Kiertueen aikana kerätään konkreettista oppia siitä, mitä teosten tuominen hyvin erilaisiin tiloihin vaatii teknisesti ja henkilökunnan koulutuksen osalta, minkä tyyppiset teokset toimivat minkälaisissa ympäristöissä sekä miten yleisö vastaanottaa VR-taiteen näissä tiloissa. Tietoa kerätään niin esitystilojen henkilökunnalta kuin kävijöiltä, sekä syvähaastatteluina että kyselylomakkeilla. Myös kiertueen järjestäjät oppivat prosessin aikana lisää siitä, mitä tämän tapaisen VR-tapahtuman järjestäminen vaatii niin laitteiston kuin henkilökunnan osalta. Näitä tietoja ja käytännön taitoja kaivataan kentällä, jotta VR-taiteen esittämisen mahdollisuus edistyisi. Kiertueen opit kootaan selkeisiin ohjeistuksiin verkossa. Ne jaetaan alan keskeisissä verkostoissa. Ohjeistusten avulla VR-taidetta ensi kertaa esittävä taho saa kriittisen tärkeää tietoa ja ymmärrystä siitä miten ja minkälaisen VR-taiteen esittäminen onnistuisi hänen tiloissaan. Ohjeistus auttaa myös taiteilijoita teosten levitystyössä.

Virtuaalinen taide todelliseksi on vuosina 2023-2024 toteutettu, Koneen säätiön rahoittama hanke, joka pilotoi VR-teosten levitystä ja esitystoimintaa Suomessa. Hankkeen toteuttaa Elävän kuvan keskus ELKE ry.

”Oli jotain ihan muuta. Vähän myöskin pelottavaa. Aivan toinen maailma.”

Kiinnostus VR-taidetta kohtaan lisääntyy nopeasti niin tekijöiden kuin yleisön keskuudessa. Levitys on kuitenkin alan suurimpia ongelmia. Mahdollisuudet päästä katsomaan VR-taideteoksia ovat tällä hetkellä huonot. Myös tekijät ovat epätietoisia siitä, missä saisivat VR-teoksensa esille. Taidelajin esittämistä vaikeuttaa myös se, ettei potentiaalisilla esitystahoilla ole riittävästi tietoa esitysten teknisistä ja katsojakontaktin luomisen vaatimuksista.

Virtuaalinen taide todelliseksi -hankkeessa järjestettiin ‘VR-taiteen päivät’, VR-teoksia ja -elokuvia esittävä kiertue, joka pilotoi alan teosten levitystä ja esitystoimintaa. Kiertue esitti uutta kotimaista ja ulkomaista VR-taidetta erilaisissa kulttuuritiloissa ympäri Suomea.
Kiertueen aikana tutkittiin monipuolisesti levitykseen liittyviä kysymyksiä ja kerättiin käytännön kokemuksia alan pop-up-tapahtumien pystyttämisestä ja pyörittämisestä erilaisissa tiloissa ja konkreettista oppia siitä, mitä VR-teosten tuominen erilaisiin tiloihin vaatii niin teknisesti kuin henkilökunnan koulutuksen osaltakin, lisäksi havainnoitiin minkä tyyppiset teokset toimivat minkälaisissa ympäristöissä sekä miten yleisö vastaanottaa VR-taiteen näissä tiloissa.

Tietoa kerättiin niin esitystilojen henkilökunnalta, tilavalvojilta kuin kävijöiltä. Myös kiertueen järjestäjät oppivat prosessin aikana lisää siitä, mitä tämän tapaisen VR-tapahtuman järjestäminen vaatii niin laitteiston kuin henkilökunnan osalta. Näitä tietoja ja käytännön taitoja kaivataan kentällä, jotta VR-taiteen esittämisen mahdollisuus Suomessa edistyisi.

Hankkeen opit on koottu tähän ohjeistukseen, joka löytyy osoitteesta elke.fi/vr.