Intuitio ja alitajuiset aistikokemukset säveltämisen instrumentteina

Hakemuksen tiivistelmä

Tutkin intuition ja alitajunnan virran käyttämistä osana sävellystyötä sekä nykytanssiteosten äänisuunnittelua. Koen että intuition avulla syntyneet ratkaisut ovat usein mielenkiintoisempia ja raikkaampia kuin loogisen ajatusketjun päätelmät. Miten saisin valjastettua intuition paremmin käyttööni. Intuitio mahdollistaa uusia näkökulmia ja on tärkeässä asemassa sävellystyön prosessissa. Tämän takia sen käyttöä kannattaa harjoitella siten kun se olisi yksi instrumentti muiden joukossa. Toinen aiheeseen liittyvä mielenkiintoni kohde on kuulijan alitajuntaan vaikuttaminen. Miten voin vaikuttaa kuulija kokemukseen siten että hän ei välttämättä itse pysty sitä analysoimaan.Tämän saavuttamiseksi psykoakustiset ilmiöt sekä äänen tilallisuuden manipulointi ovat erittäin mielenkiintoisia työkaluja. Haluan keskittyä taiteessani näihin äänen reuna-alueisiin, jotka usein saattavat jäädä tietoisen havainnoinnin ulkopuolelle. Pidän tätä uutena aluevaltauksena äänisuunnittelun kentällä. Käytännössä tutustun produktioon sopivaan inspiraatiomateriaaliin, yritän parhaani mukaan tyhjentää mieleni, jonka jälkeen teen demomateriaalia mahdollisimman vapaasti vailla painetta lopputuloksesta. Tämä materiaali olisi sävellyksen ja äänisuunnittelun pohja. Lisäksi tutustun psykoakustisiin ilmiöihin ja niiden vaikutusmahdollisuuksiin kussakin produktiossa. Teen tällä metodilla kolme sävellystä/äänisuunnittelua nykytanssiteoksiin, sekä jatkan omaa musiikillista tuotantoani.

Apurahakauden aikana keskityin intuition käytön kehittämiseen osana nykytanssiteosten äänisuunnittelua ja säveltämistä. Intuitio on ollut tärkeässä roolissa luomisprosessissani, ja nyt halusin pysähtyä sen äärelle ja tutkia, voisinko kehittää sitä. Käytännössä tämä tapahtui siten, että ennen varsinaista äänityötä varasin aikaa inspiraatiomateriaalin keräämiseen ja siihen tutustumiseen. Tämän jälkeen tein äänimateriaalia vapaasti vailla ennalta määriteltyä päämäärää. Tästä syntynyttä materiaalia käytin kulloisenkin produktion pohjana. Yhdeksi olennaiseksi asiaksi nousi itseä kiinnostavien asioiden ja ilmiöiden löytäminen muusta informaatiotulvasta ja niiden ennakkoluuloton käyttäminen inspiraationa luovan prosessin yhteydessä, tiedostaen tai tiedostamatta.

Tämän rinnalla kulkivat myös toiset mielenkiintoni kohteet: psykoakustiset ilmiöt, kuulijan alitajuntaan vaikuttaminen sekä äänellisen tilan manipuloiminen. Nämä äänen reuna-alueet saattavat usein jäädä tietoisen havainnoinnin ulkopuolelle, minkä takia koen ne erittäin mielenkiintoisiksi ja käyttökelpoisiksi, varsinkin esittävän taiteen äänisuunnittelussa.

Näillä metodeilla tein suunnitteluja ja sävellyksiä nykytanssiteoksiin Yöihmiset (KATVE [blind spot] & Leena Harjunpää Co), KARHU EDITION (Leena Harjunpää Co), Epämuodostunut helmi – tansseja keväälle ja hiljaisuudelle (Liisa Pentti + Co & rendezvous) ja Shedding – the dark (Elina Hauta-aho). Äänisuunnittelujen lisäksi jatkoin myös musiikillista tuotantoani, joka toimii vastaparina ja inspiraationa äänisuunnitteluilleni.

Monipuoliset tanssiteokset mahdollistivat erilaisia lähestymistapoja suunnitelmani puitteissa. Intuitio ja äänen alitajuiset ulottuvuudet ovat vakiintuneet työmetodeikseni, ja niiden tutkiminen ja käyttäminen säveltämisen sekä äänisuunnittelun välineinä jatkuu. Molemmat ovat luonteeltaan häilyviä, eikä niitä varmasti saa valjastettua täysin hallintaan, mutta juuri tästä syystä ne ovat äärimmäisen kiinnostavia ja inspiroivia.