Distress Run

Distress Run on taiteilijoiden Elis Hannikaisen ja Vappu Jalosen monivuotinen hanke, jonka keskiössä ovat liikkuvat ruumiit kyvykkyyden ja kyvyttömyyden välissä. Distress Run pohjautuu Hannikaisen ja Jalosen harrastamaan kestävyysliikuntaan, kuten juoksuun ja hiihtoon, ja yhteiseen, dialogiseen taiteellisen työskentelyn prosessiin. Liikkuvan ruumiin esitys on usein tiukkarajainen: siihen yhdistyy kyvykkyys ja reipas kansalaisuus. Liikkuvaa ruumista mitataan ja kehitetään, ja se on terve. Murtumien löytäminen tästä hahmosta ei ole kuitenkaan vaikeaa. Distress Run pyrkii liikkuvan ruumiin yksityiskohtaiseen tarkasteluun: ruumis on aina paikantunut, ja yhteenkietoutunut lukemattomien muiden asioiden kanssa. Apurahakaudella valmistamme ääniteoksen ja sitä kehystävän installaation. Ääniteos perustuu yhdessä ja erikseen kirjoittamillemme teksteille, jotka editoimme yhdessä. Olemme tehneet useita tekstilähtöisiä teoksia yhdessä aikaisemmin ja jatkamme kirjoittamisen praktiikkaamme. Teos on fragmentaarinen, dialoginen ja ruumiillinen. Valmistamme installaation ääniteoksen kuuntelupaikaksi ja samalla ympäristöksi, joka on suhteessa ääniteoksen tekstin sisältöön. Installaatio koostuu teksti- ja kuvaprojisoinneista, valoinstallaatiosta ja veistoksellisista esineistä. Veistokselliset esineet kuvaavat ruumiiseen, tukemiseen ja lepoon liittyviä kömpelöitä fantasioita. Distress Runin liikuntaa harrastavat ruumiit ovat hankalia ja tuen tarpeessa. Distress Runin keskiössä on liikunta, mutta siitä käsin kurotetaan kohti eri aiheita: valuvaa ja arvaamatonta ruumista, väsymystä tai masennusta, sukupuoleen liittyvää ahdistusta, iljettävää nationalismiin kytkeytyvää sisua, urheilutekstiilien ja kinesioteipin ruumiille antamaa materiaalista tukea, fantasioita suossa tai lumisohjopatjalla makaamisesta, kansallispuistoja rakennettuina ympäristöinä. Distress Run paikantaa liikuntaa harrastavaa ruumista uudestaan ja uudestaan: fantasiaan, haluihin, normeihin, ruumiin materiaan.

Huom: Vapaa julkaistavaksi 1.11.2023 (Ylen ja Baltic Circlen tiedotusaikataulujen vuoksi)

Vuosina 2022–2023 valmistamamme radiofeature-teos ja installaatio Valtapuisto pohtii inhimillistä toimintaa ja haluja kansallispuistossa, tuhoamisen ja suojelun luupissa. Kansallispuistot ovat luonnonympäristöjä ja rakennettuja ympäristöjä. Ne ovat ruumiillisten kokemuksien, ympäristömuutoksen ja konfliktien tapahtumapaikkoja. Teos kuvaa puistoihin liittyviä fantasioita: kansallisia ja luontoon sekä itseen ja omaan ruumiiseen liittyviä.

Puistossa liikkuva ihmisruumis on hankala, se kaatuu alamäessä ja tippuu suohon. Kuoro laulaa Finlandiaa Ylen ja Metsähallituksen tapahtumassa. Puistossa haluttaisiin tehdä koeporauksia. Puistoon syntyy uusi luonnontila.

Syyskuussa 2022 esitimme ensimmäisen julkisen osan työskentelyprosessista Uutelan ulkoilualueella Vuosaaressa Helsingissä. Uutelassa esittämämme teos Puisto ja fantasia koostui ääniteoksesta ja kokeilevasta installaatiosta. Ääniteoksen lukija oli Anna-Sofia Sysser.

Radiofeature-teos Valtapuisto esitetään ensimmäistä kertaa 12.11.2023 Yle Radio 1:ssä ja julkaistaan samaan aikaan Yle Areenassa. Teoksen tilaaja ja tuottaja on Juha-Pekka Hotinen, Yle Radiogalleria. Teoksen äänisuunnittelija ja säveltäjä on Eero Pulkkinen. Teoksen lukija on Anna-Sofia Sysser, ja sen kitaramusiikin esittää Elias Lindblad. Dramaturgiset kommentoijat olivat Even Minn ja Emil Santtu Uuttu, sisällölliset kommentoijat Freja Bäckman, Corinna Helenelund, Sisli Piisilä ja Halla Savisaari.

Radiofeature-teos ja installaatio Valtapuisto esitetään osana Baltic Circle -festivaalin ohjelmaa Outo olo -taidetilassa 20.–22.11.2023.