The Elephant in the Room – dokumenttielokuva nigerialaisesta maahanmuuttajanaisesta, joka löytää itsensä suomalaisesta metsästä

Dokumenttielokuva kertoo koulutetun nigerialaisen naisen palavasta halusta vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan ja maahanmuuttajien kotoutumiseen. 35 vuoden Suomessa olon jälkeen eronnut 60-vuotias Oge Eneh avaa ovia nigerialaiseen yhteisöönsä. Oge uskoo Jumalaan ja perhearvoihin. Kolmen eri sukupolven maahanmuuttajien maailmat törmäävät yhteen. Entä toteutuuko Ogen toive suomalaisesta aviomiehestä? Joulukuussa 2020 Helsingin kaupunki irtisanoo Ogen. Hän ei kuitenkaan anna periksi, vaan perustaa Africa in Finland -yhdistyksen. Oge kirjoittaa viestejä naisten tasa-arvosta LinkedInissä ja saa yllättäen yhteydenottoja luonnon monimuotoisuuden kanssa työskenteleviltä yrityksiltä. Yhtäkkiä syrjitty afrosuomalainen eläkeikää lähestyvä maahanmuuttajanainen löytää itsensä istuttamasta puita. Suunnitelmissa on viedä arboretum-hanke myös Afrikkaan. Elokuvan näkökulma on positiivinen ja rohkaiseva, siinä on toivoa, peräänantamattomuutta ja huumoria. Maahanmuuttajia ei nähdä uhreina eikä uhkana, vaan aktiivisina toimijoina. Elokuva rakentaa sillan toiseuden ytimeen ja edistää rauhaa.

Marita Rainbirdin käsikirjoittama ja ohjaama Kivinen tie / Lost in Happyland on tarina hyvin koulutetusta nigerialaisesta naisesta, joka palaa halusta vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan. Hän on 59-vuotias kasvatustieteiden maisteri Oge Eneh, joka on kokenut sukupuolten välisen epätasa-arvon, avioeron, yksinhuoltajuuden ja irtisanomisen. Hädän hetkellä Oge turvautuu Jumalaan ja perheeseen ja ammentaa voimia suomalaisesta luonnosta.

Oge on työskennellyt Helsingin kaupungilla kahdeksantoista vuotta ja antanut vuosikymmenen ajan äänen maahanmuuttajille politiikassa. Oge osallistui presidentti Sauli Niinistön vaalikampanjaan ja sai ensimmäisenä afrikkalaistaustaisena maahanmuuttajanaisena kutsun Suomen itsenäisyyspäiväjuhliin vuonna 2015.

Huolimatta pitkästä urasta monikulttuurisena tuottajana Oge päätyy työttömäksi joulukuussa 2020. Vielä 35 Suomen vuoden jälkeenkin Oge joutuu etsimään omaa paikkaansa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Irtisanomisen aiheuttaman epävarmuuden lisäksi Oge kohtaa ensimmäiset vanhuudenoireet sekä koronapandemian mukana tuoman yksinäisyyden ja eristyksen perheestä. Neljän seinän sisällä yksin vietetty kuukausien pituinen toipuminen isosta polvileikkauksesta on Ogelle raskasta aikaa. Loputon itsetutkiskelu ja pitkät keskustelut Jumalan kanssa korvaavat työn, perheen ja kävelylenkit luonnossa.

Oge kykenee nousemaan vaikeuksien yläpuolelle ja palaamaan vielä viimeisiksi vuosiksi työelämään ennen edessä häämöttäviä eläkepäiviä.

Tarina rakentuu päähenkilön arjessa kohtaamien ihmisten kautta: pastori Linus perheineen, toimittaja Obi ja Ambassador Apple. Luonnon ja ympäristön viivyttelevä läsnäolo antaa tilaa päähenkilön tunteille. Ogen vastoinkäymisistä huolimatta elokuva hersyy huumoria, sisua ja toivoa. Ikääntyvän afro-suomalaisen naisen tarinan kautta elokuva rakentaa sillan ihmisyyden ytimeen ja edistää kulttuurien välistä ymmärrystä.

Ogen unelmalla on erikoinen nimi. Sitä kutsutaan Kotoutumiseksi.