Själö poiesis – ajatusten kasvio (kokoelma kirjoituksia, piirustuksia, ekologisia observointeja ja fiktioita) sekä Botaniikan oppitunti (esitystaiteellinen kokonaisuus)

Hakemuksen tiivistelmä

Kirja Själö poiesis – ajatusten kasvio on kokoelma kirjoituksia, piirustuksia, ekologisia observointeja ja fiktioita Nauvon saaristossa sijaitsevan Seilin saaren kasveista, puista ja sienistä. Se tuo esiin paikan monikerroksellisen historian ja erilaiset narratiivit. Botaniikan oppitunti on esitystaiteellinen kokonaisuus, joka toteutetaan itsenäisenä teoksena Seilin saarella. Kirja käsittelee kolmeakymmentä kasvia, jotka kasvavat saarella. Valittujen kasvien kautta avataan saaren ekologiaa, saarta ympäristönä, ja sen monikerroksista historiaa. Teos pohtii geologista aikaa, ihmisen toimintaa ja vaikutusta saarella, tieteellisiä ja hoitokäytäntöjä. Se luo näkökulmia lääketieteen historiaan, instituutioiden syntyyn, naisten historiaan, psykiatriaan ja luonnollisesti kasvitieteeseen. Botaniikan oppitunti on esitystaiteellinen kokonaisuus. Siinä on kolme osaa. Ensimmäinen osa on oppitunti saaren kasveista ja unohdetusta historiasta. Toinen osa on tuoksulaboratoorio, joka antaa aistillisen kokemuksen kasvillisuudesta ja yhdistää sen saaren elämään. Kolmas osa on äänitaidetta ja musiikkia yhdistävä kuoroteos, jossa dokumentaariset ja fiktiiviset tekstit käsittelevät saaren moniäänisyyttä yhdistämällä tieteellisen tutkimuksen ja taiteen näkökulmat. Kirja ja esitystaiteellinen kokonaisuus muodostavat yhdessä trilogian kolmannen osan. Aiemmat osat ovat elokuva Själö – Island of souls (ensi-ilta Kööpenhaminan CPH:DOX elokuva festivaalilla maaliskuussa 2020) ja radioessee Själö – Mentaalinen tila (Yle 2020). Trilogian kolmannen osan toteuttaa työryhmä, johon kuuluvat elokuvaohjaaja Lotta Petronella, näytelmäkirjailija, dramaturgi Seppo Parkkinen, säveltäjä Laura Naukkarinen, biologi Jasmin Inkinen, kuvataiteilija Cecilia Westerberg sekä kuvataiteilija/parfymööri Anna-Karhu Cormier.

Hanke on totetunut suunnitelmien mukaisesti. Olemme tehneet laajaa taustatutkimusta kirjaan, herbaarioon ja kuoroteokseen ja aloittaneet näiden kirjoittamisen. Själö Poeisis- Botaniikan oppitunti, esitystaiteellinen kokonaisuus esitettiin Seilissä ja Turussa kesällä 2022 yhteistyössä New Performance Turku - festivaalin ja CAA Contemporary Art Archipelagon kanssa.

Lotta Petronella on kirjoittanut saaren kasveista tekstejä jotka ovat kokeellisia esseitä, harjoituksia, reseptejä, materia medicaa sekä runoja. Seppo Parkkinen on kirjoittanut monoloogeja saaren liittyvistä historiallisista ja fiktiivisistä henkilöistä, kasveista ja eläimistä. Tekstit ovat näkökulmia eri instituutioiden syntyyn ja historiaan sekä saaren kerroksellisuuteen. Niissä yhdistyvät fiktio ja dokumentaarisuus sekä aistillisuus ja tiede. Lotta Petronella on lisäksi kirjoittanut tekstejä Tarot-herbarioon, joka koostuu Cecilia Westerbergin kuvittamista 25 kasvikorteista. Tekstit tarkkailevat Seilin historiaa ja saaren ekologista ja narratiivista muutosta pitkän ajanjakson aikana.

Elo- syyskuussa 2022 esitettiin Selin saarella ja Turussa Själö Poiesis - Botaniikan oppitunti- teos, joka rakentui useammasta osasta: henkilökohtaisesta kasviluennasta, biologi Jasmin Inkisen vetämästä työpajasta Istunto hullukaalin kanssa sekä Lotta Petronellan kuoroteoksesta Eleitä männyille yhdessä Lau Naun ja kuoron kanssa. Jasmin Inkisen luento ja työpaja tarkasteli äärimmäisen harvinaisen kasvin, hullukaalin, poikkeuksellista historiaa ja toisaalta kasvin ja sen elinympäristön biologiaa ja tilaa. Kuoroteos esitettiin mäntymetsässä, kyseessä on pienen kuoron esittämä elegia saaren kaulatuille männyille.
Lisäksi teosten muodostamaan kokonaisuuteen liitettiin Anna Karhu-Cromierin intiimi tuoksualttari, joka johti katsojat takaisin saareen, aistien kokemukseen, tähän hetkeen. Seiliin pystytettiin myös apteekki joka on nähtävissä vielä kesällä 2023. Apteekkiin kuuluu tuoksuarkisto, kasvipigmenttejä sekä kasveista valmistettuja tippoja. Apteekki taltioi ja tuo esiin käsvilääketiedettä ja sen pitkää historiaa. Tätä kauttaa se välittää omalta osaltaan saaren monikerroksellisuutta. Sen voi nähdä myös kriittisenä arkistona suhteessa hoivaan ja paranemiseen.

Själö Poiesis – Botaniikan oppitunti oli kokonaisuutena johdantoa kesällä/syksyllä 2024 toteutettavaan kuoroteokseen Kasvien luettelo- Catalogus plantarum, joka tulee päättämään teosssarjan ja projektin.