Saimaan Teatterin taiteellisen toiminnan kehittäminen ja yhteiskuntatutkimuksen integroiminen työskentelyyn

Saimaan Teatteri on vuodesta 2014 lähtien toiminut, näyttämötaiteen ammattilaisista ja yhteiskuntatieteilijä-tutkijasta koostuva kiertueteatteri, joka kiertää laivalla Saimaata esiintyen vanhoissa seurantaloissa. Nyt Saimaan Teatterin toimintaa ryhdytään vakiinnuttamaan uusien toimintatapojen kokeilun kentäksi ja teatterin alueellista saavutettavuutta edistäväksi suunnannäyttäjäksi. Pitkä rahoituskausi mahdollistaa kesän kohokohdaksi hiljenevissä kylissä ja rapistuvissa seurantaloissa muodostuneen toiminnan jatkuvuuden ja teatterin toiminnan kehittämisen, joka painottuu seuraavasti: 1) Nykykansanteatteri-konseptin tutkiminen ja jalostaminen: Saimaan Teatteri luonnehtii tyylilajiaan nykykansanteatteriksi. Työskentelyssä paneudutaan siihen, mitä käsite 2020-luvulla tarkoittaa ja jalostetaan tyyliä entistä omintakeisemmaksi ja rohkeammaksi. 2) Taiteen ja tutkimuksen vuoropuhelun vahvistaminen: Teatteri etsii kokeillen vastauksia siihen, mitä kaikkea taiteen ammattilaisten ja yhteiskuntatieteilijä-tutkijan yhteistyö voi olla ja millaista uutta ajattelua ja toimintaa se parhaimmillaan tuottaa tieteen ja taiteen kentille. 3) Demokraattisen työryhmätyöskentelyn tutkiminen ja kehittäminen: Syvennytään Saimaan Teatterille tunnusomaiseksi muodostuneen demokraattisen ja dialogisen työtavan mahdollisuuksiin ja sudenkuoppiin sekä kehitetään työtapoja tekijöiden luovuutta ja hyvinvointia entistä paremmin tukeviksi. Toiminnassa syntyviä oivalluksia jaetaan myös muille kentän toimijoille.

Apurahakauden aikana toteutettiin seuraavat tuotannot:
Saimaan Teatterin podcast (2020)
Ripari (2022)
Kuinka ne tehtiin (Musiikkialbumi 2022)
Nykykansanteatteritilaisuus (2022 Kajaani, 2023 Helsinki)
Maaseutua etsimässä (2023)
Koronapandemian aiheuttamat tapahtumarajoitukset vaikuttivat toimintaan siten, että kesälle 2020 suunnitellun kiertue-esityksen sijaan tehtiin podcast. Kesälle 2021 suunniteltu tuotanto Ripari siirrettiin vuodelle 2022. Vaikka toiminnan ytimessä olevat kiertueet olivat kaksi vuotta tauolla, teatteri on toiminut aktiivisesti. Toteutuneet produktiot onnistuivat mainiosti ja saivat huikean vastaanoton niin kriitikoilta kuin katsojilta. Teatterin asema teatterikentällä on vahvistunut.
Saimaan Teatterin toiminnan kehittämisen painopisteet olivat seuraavat:
1. Nykykansanteatteri-konseptin tutkiminen ja jalostaminen
2. Taiteen ja tutkimuksen vuoropuhelun vahvistaminen
3. Demokraattisen työryhmätyöskentelyn tutkiminen ja kehittäminen
Teatteri on pureutunut ansiokkaasti näiden teemojen tutkimiseen. Esimerkiksi nykykansanteatterin käsitettä pohdittiin usean vapaan ryhmän ja asiantuntijoiden toimesta kahdessa nykykansanteatteritilaisuudessa. Tutkimuksen integroiminen taiteelliseen työskentelyyn on osoittanut ryhmälle uusia mahdollisuuksia; tutkimus voi olla lähtökohta produktion tekemiselle tai näkyä työtavoissa. Yhteiskuntatieteilijä Sanna Ryynäsen johdolla on saatu syvempää ymmärrystä Saimaan Teatterin asettumisesta Saimaan alueen kulttuurihistorian jatkumoon. Teatteri tunnistaa oman erityislaatunsa ja omat vahvuutensa. Ryhmä on kyseenalaistanut ja kehittänyt demokraattista työskentelytapaansa. On luotu läpinäkyvät päätöksenteon prosessit ja löydetty avoin ilmapiiri taiteelliselle keskustelulle. Työtapoja on kehitetty yhä enemmän työryhmäläisten hyvinvointia edistäviksi.
Edellä mainittujen tavoitteiden lopputuotteena voisi sanoa syntyneen teatterin manifestin, joka kiteyttää teatterin arvot ja periaatteet.
https://saimaanteatteri.fi/manifesti/