Taiteellinen työskentely 2020–2022

Haen apurahaa kolmen vuoden taiteelliseen työskentelyyn. Tuotan periodin aikana kaksi uutta teosta: elokuvallisen Rajat (työnimi) -teoksen armenialaisessa rajakaupungissa Chambarakissa sekä Yhteinen mielenmaisema -teoksen. Rajat on yhteistyö voittoa tavoittelemattoman sveitsiläisen Art As Foundation -yhdistyksen kanssa, joka kuratoi taiteilijoita työskentelemään paikkoihin, jotka yrittävät toipua sodan tai muiden levottomuuksien jäljiltä. Lisäksi vien apurahakauden aikana vuonna 2018 alkaneen Keskustelupuisto-projektin loppuun. Keskustelupuistossa joukko raumalaisia tekee kaupunkiinsa uuden puiston pelillisessä prosessissa, joka alkaa henkilökohtaisista puistovisioista mutta muuntuu vaihe vaiheelta yhteisöllisemmäksi. Teen Rajat- ja Keskustelupuisto- teoksista näyttely- ja festivaaliversiot, joita tarjoan eri tahoille. Teen aktiivista levitystyötä myös Helsingin Mad Housessa marraskuussa 2019 ensi-iltansa saavan Tässä tanssissa minä vien -esityksen suhteen. Teokseen osallistujat ovat ihmisiä, jotka ovat kokeneet, ainakin joskus, olevansa liikaa muiden vietävänä. Esityksessä he vievät kukin yleisöä yhden kappaleen ajan. Tavoitteeni on saada teoksille useita esitysmahdollisuuksia vielä apurahaperiodin aikana Suomessa ja ulkomailla. Toteutan muut kuin performanssiteokseni yhteistyössä pitkäaikaisen työparini Oliver Kochta-Kalleisen kanssa.

Yhteinen mielenmaisema -teos tuli esille HUS:n uuteen Siltasairaalaan maaliskuussa 2023, kun Taru Elfvingin kuratoima seitsemän teoksen teoskokonaisuus avautui. Teos koostuu kahdeksan eri-ikäisen syöpää sairastaneen osallistujan mielenmaisemista. Ne on toteutettu digitaalisesti 3D -grafiikalla, ja yhdistetty yhdeksi avoimeksi maailmaksi. Sieltä löytyy kultakin projektiin osallistuneelta kaksi erilaista paikkaa: turvapaikka, jonka ajattelu rauhoittaa, sekä se vaikeampi maasto, joka kuvastaa elämää syövän kanssa. Yhteisessä mielenmaisemassa voi “kulkea” kosketusvapaan näytön kautta: sensori tunnistaa näytön edessä olevan henkilön käsien liikkeet, joilla voi ohjata liikkumistaan. Teoksen kehittelyä eri alustoilla toimivaksi jatketaan.

Vein apurahakaudella myös Keskustelupuisto -projektin loppuun. Siinä joukko raumalaisia tekivät kaupunkiinsa uuden puiston pelillisessä prosessissa. Se alkoi henkilökohtaisista puistovisioista mutta muuntui vaihe vaiheelta yhteisöllisemmäksi. Puisto avautui syyskuussa 2020. Kirjoitimme projektista kirjan, joka julkaistiin 2022.

Rajat (työnimi) -teoksen suhteen teimme tutkimusmatkan Armenian Chambarakiin syyskuussa 2021. Saimme alakuloisen vaikutelman köyhästä ja sodan varjostamasta kaupungista. Loimme käynnin perusteella uuden teoskonseptin, jonka toivomme toteuttavamme Chambarakissa vuonna 2024.

Otimme osaa Trouble -performanssifestivaaliin Brysselissä kesällä 2021. Loimme sinne koronaturvallisen konseptin Playing Adults, jonka ohjasimme etänä. Teoksessa aikuiset näyttelijät käyttävät paikallisen leikkikentän välineitä performatiivisesti hyväkseen, välittäessään paikallisten lapsien ajatuksia ja käsityksiä aikuisuudesta.

Mainitut teokset on tehty yhteistyössä Oliver Kochta-Kalleisen kanssa.

Olin apurahakaudella osa myös EU -projektia nimeltä Centriphery, jonka puitteissa tein esityksen Walking on the Edge Azoreille ja BIASED -esityksen Espooseen. BIASED oli osallistava esitys ja käsitteli ajatusvinoumia. Työryhmään kuului lisäkseni Oliver Kochta-Kalleinen, Anna-Mari Karvonen, Matija Kezele ja Fred Nevche. Walking on The Edge oli performatiivinen kävely. ja työryhmään kuului lisäkseni Gustavo Ciriaco, Mezzo Atelier ja Ovidiu Mihaita.