Kolmivuotinen Kritiikki näkyy! -hanke

Hakemuksen tiivistelmä

Kolmivuotinen Kritiikki näkyy! -hanke pyrkii sitouttamaan uusia keskustelukulttuureja taidekritiikkiin, muuttamaan Suomessa käytävää taidekeskustelua, tuomaan kritiikkiä sekä kriitikon asiantuntemusta paikkoihin ja yhteyksiin, joissa sitä ei ole totuttu näkemään sekä tekemään näkyväksi sen valtavan näkymättömän sisällöntuotannon, jota kritiikki kulttuurikeskusteluun tuo. Hanke demokratisoi taidetta ja tietoa, törmäyttää erilaisia näkökulmia ja työskentelee määrätietoisesti kritiikin uudistamisen puolesta. Painopisteinä ovat yhteisöt sekä yhdessä tekeminen, lähiympäristön näkeminen uudestaan, taidekritiikin merkityksen pohtiminen ilmastonmuutoksen aikana, kritiikkikulttuurin haastaminen toisenlaisilla näkemyksillä, kriitikoiden ajatuspajat ja mentorointi, kritiikin juurruttaminen uusin julkaisukanaviin, kansainvälisen kritiikkitutkimuksen ja kritiikistä käytävän huipputasoisen keskustelun tuominen suomalaisten saataville sekä kritiikin näkyvyyden lisääminen. Hankkeessa pureudutaan aiheeseen monin konkreettisin keinoin. Pienille ja keskisuurille lehdille tarjotaan mahdollisuuksia kritiikin julkaisemiseen. Kritiikkiä myös katsotaan toisin eli tarjotaan erilaisille vähemmistöille mahdollisuus kritiikin lähilukuun omista lähtökohdistaan käsin. Lähialueyhteistyö, residenssit ja julkaisuvaihdot, kriitikoiden jalkauttaminen, ekologiset matkustustavat, kansainvälinen seminaari sekä kritiikkijulkaisut ja hankkeen verkkosivusto lisäävät osaltaan kritiikin näkyvyyttä.

Kritiikki näkyy! -hanke tuki paikalliskritiikin julkaisemista, löysi näkökulmia kritiikin rakenteisiin, sen julkaisemiseen, tekemiseen ja vaikuttavuuteen. Hanke on tuottanut tietoa kritiikistä ja luonut käytäntöjä sen tekemiseen uusilla tavoilla.

Lähikritiikkiosiossa julkaistiin 150 paikalliseen taiteeseen ja kulttuuriin keskittynyttä arviota ympäri Suomen, yhteensä kolmessakymmenessä paikallislehdessä tai muussa julkaisussa. Lähikritiikki vahvisti kritiikin asemaa, keskittyi paikallisesta näkökulmasta kirjoittamiseen ja edesauttoi kriitikoiden ja lehtien verkostoitumista.

Hanke julkaisi kritiikkiä uusin tavoin. Sosiaaliseen mediaan ja hankkeen verkkosivuille tehtiin kritiikkivideoita ja tekstejä, jotka lähestyivät kritiikin kirjoittamista erilaisista näkökulmista.

Hanke julkaisi Toisin katsottua kritiikkiä, joka keskittyi kritiikin inklusiivisuuteen, marginaaleihin ja diversiteettiin taiteessa ja kritiikissä. Toisin katsotut artikkelit sisältävät muunmuassa tekstejä sukupuolen moninaisuudesta ja saamelaistaiteen kritiikistä, trauman ja kritiikin suhteesta sekä kritiikkiä yhteisöllisistä teoksista.

Hanke julkaisi kaksi kirjaa. Yhteinen kritiikki - näkökulmia yhteisöllisyyteen ja inkluusioon (2021) toimii käsikirjana inklusiivisuuden, diversiteetin ja yhteisöllisyyden kysymyksiin. Kritiikki näkyy! (2023) katsoo hankkeen perspektiivistä kritiikin rakenteisiin, sen tekemisen arkeen ja uusiin keinoihin kirjoittaa sitä. Kirjat ilmestyivät painettuina teoksina, mutta ne voi myös ladata pdf-muodossa hankkeen verkkosivujen kautta.

Hanke järjesti tapahtumia, koulutusta ja keskustelutilaisuuksia sekä englanninkielisen webinaarisarjan. Niissä keskityttiin kritiikin rakenteisiin, inklusiivisuudesta ja diversiteetistä aina rahaan ja politiikkaan.

Hanke järjesti kymmenelle kriitikolle residenssin, tuotti viisi kritiikkiperformanssia ja kävi yksityisiä keskusteluja yleisön jäsenten kanssa. Kriitikoille järjestettiin kritiikkiklinikoita, joissa neuvottiin kirjoittamiseen, uraan ja rahoitukseen liittyvissä kysymyksissä.

Hankkeen toiminta on ollut maksutonta ja kaikille avointa.

Hankkeen tuottamaa materiaalia löytyy verkkosivuilta osoitteessa www.kritiikkinakyy.fi

Hankkeen toteutti Suomen arvostelijain liitto ry vuosina 2020-2023. Sen projektikoordinaattorina toimi Maaria Ylikangas ja johtoryhmään kuuluivat SARV:n toiminnanjohtaja Riikka Laczak sekä SARV:n puheenjohtajat Maria Säkö (2020-2021) ja Vesa Rantama (2022-2023).