Osallistumisen merkitys: laadullisen tutkimuksen hyödyntäminen kansanterveyshankkeiden tarkasteluun ja osallistavien menetelmien kehittämiseen Sowetossa

Erilaisten sidosryhmien ja niin kutsuttujen maallikoiden osallistuminen kansanterveystutkimukseen esimerkiksi kokemusasiantuntijoiden ominaisuudessa on lisääntynyt viime vuosina. Tästä huolimatta toiminnan merkitystä näille osallistuville tahoille ei nykyisellään tunneta kovinkaan hyvin. Osallistumisen edellytysten vaihdellessa esimerkiksi eriarvoisuuden ja koulutuserojen kaltaisten syiden vuoksi, on syytä pohtia, mitä osallistavat menetelmät oikeastaan merkitsevät tutkimuksen osallistujille ja tekijöille. Tämä Etelä-Afrikassa toteutettava tutkimushanke pyrkii tarkastelemaan nykyisiä käytäntöjä Sowetossa tehtävän kansanterveystutkimuksen puitteissa, sekä kartoittamaan ja kehittämään uusia lähestymistapoja sidosryhmien osallistamiseen. Hankkeessa hyödynnetään monitieteistä ja monimenetelmäistä lähestymistapaa, joka koostuu käynnissä olevien kansanterveyshankkeiden laadullisesta prosessiarvioinnista, narratiivisesta kirjallisuuskatsauksesta, relevanttien sidosryhmien kartoittamisesta, paikallisten yhteisöjen, ryhmien ja järjestöjen kanssa verkostoitumisesta, sekä laadullisen tutkimuksen tekemisestä eri yksilöiden ja ryhmien kokemuksista ja odotuksista liittyen kansanterveystieteelliseen tutkimukseen osallistumiseen. Näin pyritään hahmottamaan osallistumisen merkitystä monesta eri näkökulmasta, ja voidaan kehittää uusia toimintamalleja jatkossa tapahtuvaa tutkimusta varten.

Koronaviruspandemian ja Etelä-Afrikan tiukkojen rajoitusten vuoksi hankkeen painopiste siirtyi varhaisessa vaiheessa monipuolisesta kenttätutkimuksesta laajaan ja uusia menetelmiä hyödyntävään kirjallisuuskatsaukseen. Tämä kriittistä realismia soveltava kirjallisuuskatsaus kartoittaa osallistavien tutkimusmenetelmien käyttöä ja yhteisöjen osallisuutta kansanterveyshankkeissa, pohtien myös eriarvoisuutta ja valtasuhteita tutkijoiden ja yhteisöjen välillä. Koronatilanteen rauhoituttua Etelä-Afrikassa myös aktivistien, muiden tutkijoiden ja paikallisten järjestöjen kanssa verkostoituminen eteni hyvin, ja suurin osa hankkeen tavoitteista saavutettiin rahoituskauden loppuun mennessä. Hankkeen kautta on tarkasteltu ja kokeiltu niin uusia tutkimusmenetelmiä kuin osallistamisen eri muotoja ja mahdollisuuksia Sowetossa tapahtuvan kansanterveystutkimuksen puitteissa. Yhteistyö paikallisten kansalaisjärjestöjen kanssa on ollut erityisen antoisaa sekä tutkimuksen toteutumiselle että uusien käytäntöjen kehittämiselle. Hanke jatkuu edelleen Koneen Säätiön myöntämällä rahoituksella 2022-2024.