Suomen kielitieteen olympialaisten järjestäminen ja Suomen joukkueen osallistuminen lukiolaisten kansainvälisiin kielitieteen olympialaisiin

Hakemuksen tiivistelmä

Kielitieteen olympialaiset on lukiolaisille tarkoitettu kilpailu, joka tutustuttaa maailman kielelliseen monimuotoisuuteen. Kilpailutehtävien ratkaiseminen ei edellytä ennakkotietoja kielitieteestä tai tiettyjen kielten osaamista, vaan yleinen kiinnostus kieliin ja looginen päättelykyky riittävät. Työryhmämme on järjestänyt kilpailun vuosittain vuodesta 2015 lähtien, ja nyt tarkoitus on perustaa aidot kansalliset kielitieteen olympialaiset sekä lähettää säännöllisesti Suomen joukkue kansainvälisiin kielitieteen olympialaisiin. Tapahtuman tärkeimmät jokavuotiset tilaisuudet ovat kansalliset olympialaiset (alkukarsinta online-kilpailuna sekä loppukilpailu Helsingissä), Suomen joukkuen valmennus sekä kansainväliset olympialaiset (Korean tasavallassa vuonna 2019, Latviassa vuonna 2020, Mansaarella vuonna 2021 ja Kanadassa vuonna 2022). Monivuotinen kokemus muista maista osoittaa, että kielitieteen olympialaiset ovat erinomainen tapa tehdä kielitiedettä tunnetuksi lukiolaisille ja sitä kautta laajemmallekin yleisölle sekä esitellä kielitiedettä laajemmin tieteenalana. Useat kilpailuun osallistuneet lukiolaiset ovat olympialaisten seurauksena kiinnostuneet kielitieteestä, ja monet heistä ovat myöhemmin hakeutuneet opiskelemaan alaa yliopistoihin.

Kielitieteen olympialaiset (KiOl) ovat lukiolaisille tarkoitettu tiedekilpailu, joka tutustuttaa maailman kielitilanteeseen, kielelliseen monimuotoisuuteen ja kielitieteelliseen ajatteluun. Työryhmämme on järjestänyt kilpailun vuosittain vuodesta 2015 lähtien, mutta Koneen Säätiön tuella vuosina 2019–2023 olemme voineet perustaa ja vakiinnuttaa Suomeen aidot kansalliset kielitieteen olympialaiset sekä lähettää vuosittain Suomen joukkueen kansainvälisiin kielitieteen olympialaisiin (IOL). Hankkeen tärkeimmät jokavuotiset tilaisuudet apurahakaudella olivat kansallisten olympialaisten kaksi kierrosta, Suomen joukkueen valmennus sekä kielitieteen kansainväliset olympialaiset Korean tasavallassa vuonna 2019, etämuodossa vuonna 2021, Mansaarella vuonna 2022 ja Bulgariassa vuonna 2023. Tiedekilpailujen rinnalla olemme vuodesta 2019 alkaen vetäneet lähi- ja etämuotoisia tiedetyöpajoja lukioissa ympäri Suomen. Teemme yhteistyötä monen tiedekasvatukseen liittyvän järjestön kanssa Suomessa sekä jatkuvaa kehitysyhteistyötä muiden olympialaisten ja IOLin kanssa. Aktiivisesti verkostojen ja koulujen tapahtumiin osallistumalla olemme pyrkineet lisäämään tietoisuutta sekä KiOlista että tiedekasvatuksesta myös laajemmin. Monivuotinen kokemus Suomesta ja muista maista osoittaa, että kielitieteen olympialaiset ovat erinomainen tapa tehdä tiedettä tunnetuksi lukiolaisille ja sitä kautta laajemmallekin yleisölle. Olympialaiset esittelevät laajasti liian usein paitsioon jäävää analyyttista ja moninäkökulmaista lähestymistä kieleen.