Match Made in Startup Refugees – selvitys ja datan visualisointi turvapaikanhakijoiden osaamiskartoituksista ja työllistymisestä vuosina 2015–2018

Startup Refugees perustettiin vuonna 2015 tukemaan turvapaikanhakijoiden työllistämistä ja yrittäjyyttä, sillä maahan saapuneet yli 30 000 ihmistä jäivät hallinnon alojen väliseen kuiluun. Maahanmuuttovirasto vastasi turvapaikanhakijoiden ylläpidosta ja vastaanottokeskusten toiminnasta ja työ- ja elinkeinoministeriö turvapaikansaaneiden työllistämisestä ja kotouttamisesta. Yksikään taho ei edistänyt turvapaikanhakijoiden työllistämistä. Kellään ei myöskään ollut tietoa, millainen osaaminen, koulutustausta, motivaatio ja tuen tarve vasta maahan tulleilla oli. Tästä syystä Startup Refugees aloitti osaamiskartoituksen vastaanottokeskuksissa, kehitti kumppaninsa Futuricen kanssa Match -online työkalun ja on nyt kolme vuotta myöhemmin kerännyt 2900 osaamisprofiilia sekä kohdentanut näihin profiileihin 470 työpaikkaa ja 3000 koulutusmahdollisuutta sekä tukenut 60 yritystä. Hankkeen tavoitteena on koostaa Startup Refugeesin lähestymistavan vuosien 2015–2018 aikana kerätty tieto sekä analysoida ja levittää tätä. Hankkeessa tuotetaan profiileita koskevaa tietoa sisältävä julkaisu ja visuaalisoidaan tietoa maahanmuuttoa koskevan tutkimuksen, päätöksen tekijöiden ja muun yleisön käyttöön. Eri maahanmuuton parissa toimivilla toimijoilla on suuri tiedon tarve siitä, miten intergraatiota voitaisiin nopeuttaa. Tällä hetkellä perinteinen kotoutuminen kestää 3–6 vuotta ja liian pitkä odotusaika johtaa passivoitumiseen.

Hanke toteutui hyvin pitkälle suunnitelman mukaisesti. Kävimme läpi lähes 3000 turvapaikanhakijan ja pakolaisen osaamisprofiilia, jotka olemme vuosien 2015-2019 aikana keränneet (profiilien keräämistä on toki jatkettu myös vuosina 2020-2021). Startup Refugees kerää vasta maahan muuttaneiden ihmisten profiileja, sillä kellään ei Suomessa ole tietoa siitä, millainen koulutustausta tai ammatillinen osaaminen turvapaikanhakijoille tänne saapuessaan on. Kohdistamme työllistymistä ja yrittäjyyttä tukevia mahdollisuuksia profiilien täyttäneille ihmisille mutta työmme "sivutuotteena" on syntynyt myös suuri määrä osaamista koskevaa tietoa, sekä tietoa siitä mitä asiat edesauttavat turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten työllistymistä. Tätä tietoa halusimme hankkeessa koostaa helposti viestittävään muotoon, analysoida sekä tuottaa julkaisun ja visuaalista aineistoa sekä järjestää julkaisutilaisuuden ja viestiä julkaisun sisällöstä. Kaikki hankkeen toiminnot ja tavoitteet toteutuivat ja raportin sisältämä tieto on herättänyt laaja kiinnostusta etenkin maahanmuuton ja työllistämisen parissa toimilta tahoilta niin Suomessa kuin kansainvälisesti.