Synteesi ympäristövaikutusten arvioinneista päätöksenteon ja ekologisten kompensaatioiden suunnittelun tueksi

Suuremmista rakennushankkeista tulee toteuttaa ympäristövaikutusten arviointi (YVA). YVA:t sisältävät alueen luontoarvojen kartoitusta ennen hankkeen toteuttamista, jotta tiedetään mitä luontoarvoja hanke voi uhata. YVA:n heikkoutena on, että säädökset eivät yleesä edellytä seurantoja luontoarvojen säilymisestä rakentamisen jälkeen. Tämä tiedon puute hankaloittaa arvioitaessa tulevia vastaavia hankkeita ja pohtiessa pitäisikö hankkeen vaikutusten takia luvan myöntämisen edellyttämiseksi suositella ekologista kompensaatiota, jossa negatiiviset vaikutukset katetaan parantamalla lajien elinolosuhteita toisaalla. Valtakunnallisia ongelmia ovat hankkeiden luontoarvojen ennen-jälkeen -vertailuiden toteuttaminen harvoin nykyaisin tilastollisin menetelmin ja YVA-selvitysten hajanaisuus ympäri maata eri ELY-keskuksissa. Tässä kolmevuotisessa projektissa on tarkoitus tehdä synteesejä rakennushankkeiden ympäristövaikutuksista hankkeiden valmistumisen jälkeen verrattuna hankeita edeltävään aikaan. Tieteellisen tarkastelun lisäksi työssä tehdään käytännönläheistä yhteistyötä ELY-keskusten kanssa. Tutkimus auttaa viranomaisia arvioimaan tulevia hankkeita ja niiden ympäristövaikutuksia. Tarkempi tieto auttaa suuntaamaan ympäristöarvoja heikentävien hankkeiden suunnittelua ympäristöystävällisempään suuntaan. Tulosten perusteella voidaan arvioida etukäteen minkä suuruisia luontoarvojen menetyksiä hanke voi aiheuttaa, mitä voidaan käyttää arvioitaessa ekologisten kompensaatioiden suuruutta.

Tutkimushanke oli käynnissä vuosina 2018-2020 ja siinä koottiin yhteen tietoa siitä, miten luonnon monimuotoisuutta selvitettiin ja seurattiin niissä suomalaisissa turvetuotanto- ja tuulivoimahankkeissa, joihin sovellettiin ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA) vuosina 1995-2016. Tietoa kerättiin sekä hankkeiden YVA-selostuksista että valmistuneiden hankkeiden luontovaikutusten seurantaohjelmista keskittyen etenkin pesimälinnustoon. Lisäksi kerättiin lisää aineistoa toistamalla YVA:n aikaiset pesimälinnustoselvitykset yhteensä 16 nykyään joko turvetuotannossa tai tuulivoimakäytössä olevalla hankealueella.

Hankkeen päätulosten mukaan luontovaikutusten huomioon ottamista YVA-hankkeiden päätöksentekovaiheessa on vaikea osoittaa ja tulisikin edelleen valtakunnallisella tasolla tutkia mitkä seikat vaikuttavat YVA-hankkeiden toteutumiseen. Valmistuneissa turvetuotantohankkeissa oli kuitenkin hieman vähemmän valtakunnallisesti uhanlaisia pesimälintulajeja. Hankkeiden valmistymisen jälkeistä luontoarvojen seurantaa toteutettiin vain noin viidesosassa tuulivoimahankkeista. Sen roolia YVA:ssa ja hankesuunnittelussa tulisi vahvistaa ja esimerkiksi suunnittella seurantaohjelmia yhteistyössä tutkijoiden, hankekehittäjien ja konsulttien kanssa.