Uutiset

Saaren kartanon residenssi

28.03.2018

Maaliskuun alumni Videokaffe






Kesällä 2014 kartanolla työskenteli kansainvälinen taiteilijakollektiivi Videokaffe. Ryhmän työskentely tapahtuu ”talkoohengessä” ja yhdessä he voivat tehdä asioita, joita ei olisi mahdollista toteuttaa yksin.

Taiteilijakollektiivi Videokaffe vietti kesällä 2014 Saaren kartanolla intensiivisen kaksiviikkoisen. Ryhmäresidenssin aikana taiteilijat viimeistelivät teoksia H2Ö-festivaalia varten sekä työstivät kineettistä veistosta Transatlantic Dialogue yhdysvaltalaiselle Wassaic Project -festivaalille.

Kartanolla vietetty aika oli Videokaffelle tärkeä, sillä se oli ensimmäinen kerta, kun ryhmän kaikki taiteilijat kokoontuivat toteuttamaan yhteisiä teoksia. ”Saaren kartanolla saimme viettää aikaa yhdessä ja katsoa, miten ryhmä toimii. Paineen alla muodostui lämpö, joka hitsasi meidät yhteen”, kertaa Videokaffen jäsen Erno Pystynen.

Videokaffe toimii pääosin Suomessa, mutta ryhmä on kansainvälinen. Tällä hetkellä kollektiiviin kuuluu kymmenen jäsentä: Pystysen lisäksi Olli Suorlahti, Heini Aho, Sami Pikkarainen ja Jenny Mild sekä Sebastian Ziegler ja Thomas Westphal Saksasta, Mark Andreas ja Andrew Demirjian Yhdysvalloista ja Stas Bags Venäjältä. Lisäksi Videokaffe kutsuu usein vierailevia taiteilijoita avustamaan tai tekemään näyttelyitä yhdessä.

Yhteisiä nimittäjiä Videokaffen työskentelyssä ovat kineettinen taide, vanhojen laitteiden ja välineiden kierrättäminen sekä uusien käyttötarkoituksien löytäminen niille. Videokaffen jäsenet työstävät sekä omia että yhteisiä projekteja. Kantavana ajatuksena työskentelyssä on, että yhdessä pystytään tekemään asioita, joita ei olisi mahdollista toteuttaa yksin. Tekemisessä korostuu ”talkoiden” käsite. ”Siinä oli yhdessä tekemisen meininkiä. Työskentelimme yhdessä myöhään iltaan, saatoimme ottaa vielä sen jälkeen porukalla oluet, ja meistä todella tuntui, että olimme ansainneet sen. Usein tehtiin monta tuntia yli ajan ja se oli raskasta. Mutta näin syntyy side ihmisten välille”, kertoo Sebastian Ziegler.

Kansainvälinen taiteilijakollektiivi sallii keskeneräisyyden ja nauttii kömpelyydestä

Vuosien varrella talkoohenki on vahvistanut keskinäistä vuorovaikutusta ja kasvattanut ymmärrystä toisten tekemistä kohtaan: ”Olemme oppineet työskentelemään toistemme kanssa prosesseissa ja ymmärtämään aidosti toistemme työn syvyyttä”, toteaa Erno Pystynen. ”Ei pelkästään taitoja vaan myös ajatteluprosessia niiden takana. ”Yhdessä tekeminen on löytänyt muotonsa. Videokaffen työskentelyä luonnehtii orgaanisuus: välillä tahti on hyvinkin tiivis, toisinaan taas rauhallisempaa. Tämän mahdollistaa ryhmäläisten välinen toimiva kemia ja taipumus innostua asioista. ”Tässä ryhmässä jokaiselta löytyy leikkisää innostusta”, kuvailee Heini Aho. ”Olemme todella innostuneita erilaisista mahdollisuuksista. ’Kokeillaanpa sitä!’ Todella ihanaa energiaa.” Erno Pystynen ja Olli Suorlahti toteavatkin, että tekemisen perustana on paitsi rakkaus taiteeseen ja elämään, myös syvä ystävyys ryhmän muihin jäseniin.

Ryhmätyöskentelyssä käytännön asioiden järjestelemiseen kuluu paljon aikaa: ”Usein kun puhumme Videokaffesta, kyse on siitä, miten ryhmä toimii. Esimerkiksi Videokaffen nykyinen työ, Tulevaisuuden seminaari, opettaa meitä kommunikoimaan pitkien välimatkojen yli.” Videokaffelaiset kertovat haaveilevansa tilasta, joka vastaisi taiteilijakollektiivin käytännön tarpeisiin tarjoten siten mahdollisuuden työn sisältöjen syvempään pohdiskeluun ja toimintakulttuurin jakamiseen. Tilassa voisi järjestää työpajoja, residenssejä vieraileville taiteilijoille sekä julkisia tapahtumia. Samalla tila vahvistaisi yhdessä tekemisen prosessia: ”Kun työskennellään ryhmänä avoimessa huoneessa, ihmiset näkevät kaikki vaiheet ja sen, että ne ovat epätäydellisiä. Yhdessä tekeminen antaa mahdollisuuden päästää irti, luottaa ja rentoutua”, toteaa Heini Aho. Yhteisessä työtilassa keskeneräisyys on sallittua ja kömpelyydestä voi nauttia.

Videokaffen seuraava näyttely järjestetään galleria Oksasenkatu 11:ssa, Helsingissä, 9.–15.4.2018. Avajaiset maanantaina 9.4.2018 klo 18, tervetuloa! Näyttely on osa AAVE (Alternative Audiovisual Event) -festivaalia.

www.fluidi.org/aave/

www.videokaffe.com