Tarinat ja julkaisut

Konehuone-kolumni

09.12.2024

Kohti kestävän metsäteollisuuden läpimurtoa 

Kullan luonnonsuojelualueen metsää Kemiönsaaressa. Kuva: Jussi Vierimaa.

Viimeinkin talvi saapuu. Meillä ei kuitenkaan ole varaa laittaa metsien käytön muutosta talviunille, tai juutumme yhä syvemmälle nykytilan ongelmiin. Luonnon vastaus ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen ja luontokatoon ei nimittäin lepää, kirjoittaa Metsän puolella -aloitteen muutosjohtaja Mari Pantsar.

Koneen Säätiö myönsi Metsän puolella -rahoitusta jo viidettä kertaa hankkeisiin, jotka edistävät metsien kestävää käyttöä. Nyt myönnettiin hieman yli kaksi miljoonaa euroa 13 muutoshankkeelle. Näistä moni keskittyi metsäteollisuuden uudistumiseen – tai uudistumisen hitauteen. 

Rahoitusta sai muun muassa Anni Huhtalan johtama hanke, jossa tutkitaan, miten suomalaisen metsäteollisuuden viime vuosien toiminta näyttäytyy yhteiskunnallisen arvonlisän näkökulmasta. Erityisesti analysoidaan metsäalan uudistumista ja innovaatioita sekä ympäristö- ja luontovaikutuksia tilanteessa, jossa metsäteollisuuden investoinnit ovat viime vuosina painottuneet matalan jalostusarvon sellun tuotantoon. Taloudellisen tuloksen heikkenemisen lisäksi vaarana on metsäsektorin yhteiskunnallisen hyödyn mureneminen. 

Metsäteollisuuden innovatiivisiin tuotteisiin keskittyy myös Ang Siew Chingin elokuvahanke, joka herättelee pohtimaan, miksi puun ligniini palaa edelleen poroksi energiantuotannossa, vaikka siitä olisi mahdollista tehdä korkean jalostusarvon tuotteita. Elokuva pyrkii herättelemään yhteiskuntaa ajattelemaan metsäteollisuutta ja sen tuotteita uudella tapaa. 

Herättelijänä toimii myös ympäristökasvatushanke, jossa Virpi Suutarin Havumetsän lapset -elokuvaa esitetään yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Valtakunnalliseksi puheenaiheeksi noussut elokuva kertoo nuorista luonnonsuojelijoista, jotka taistelevat väsymättä säilyttääkseen suomalaisen metsäluonnon. 

Uudenlaista, kestävämpää metsäteollisuutta rakennettaessa on tärkeää ymmärtää myös menneisyyttä. Ella Viitaniemen johtamassa Metsäyhteiskunta-hankkeessa tutkitaan arkipäiväistä metsien käyttöä eteläisessä Suomessa 1700- ja 1800-luvuilla, jolloin valtaosa puutavarasta kulutettiin ihmisten perustarpeiden tyydyttämiseen. Tämän jälkeen Suomessa on tapahtunut modernin metsäteollisuuden läpimurto, joka on tuonut muun muassa työpaikkoja ja vientituloja Suomeen, mutta ajanut puun käytön kestämättömälle tasolle.

Ekologisten kriisien eskaloituessa metsäteollisuudella ei ole varaa lukkiutua nykytilaan. Seuraavaksi tarvitaan kestävän metsäteollisuuden läpimurto innovatiivisine, korkean jalostusarvon tuotteineen, jotka tuovat nykyistä enemmän hyvinvointia Suomeen. 

Seuraavan läpimurron tavoitteena tulee olla metsäteollisuuden toiminnan saattaminen yhden planeetan kantokyvyn rajoihin.  

Uskomme, että Metsän puolella -hankkeet omalta osaltaan kirittävät metsäteollisuuden uudistumista ja samalla kasvattavat kestävän metsäteollisuuden yhteiskunnallista hyväksyntää.

Lue lisää uusista hankkeista täältä.