Uutiset

Apurahat

02.10.2017

Vuosisadan rakentajat -kilpailun voittajat saivat säätiöiltä 2,45 miljoonaa euroa


Suomalaiset säätiöt palkitsivat eilen sunnuntaina 1. lokakuuta päättyneessä Vuosisadan rakentajat -haastekilpailussa viisi nuorten hyvinvointia parantavaa ratkaisua yhteensä 2,45 miljoonalla eurolla. Pääpalkinnon, 1,5 miljoonaa euroa, voitti Gutsy Go -tiimi. Koneen Säätiön rohkeisiin tekijöihin kuuluva Ruskeat Tytöt sai rodullistettuja tyttöjä kirjoittamaan kannustavalla RT Lit -hankkeellaan 150 000 euron rahoituksen.

Gutsy Gon ja RT Litin lisäksi rahoitusta saivat Someturva, Integrify ja Elämän Peili -tiimit. Rahoituksen turvin tiimit pääsevät kehittämään ja toteuttamaan ratkaisujaan käytännössä.

Palkintosumma on ainutlaatuinen Suomessa ja jopa kansainvälisessä mittakaavassa. Suomalainen teknologia-alan Millenium-palkinto on miljoona euroa, ja Nobel-palkinto jää alle miljoonan euron.

Voittajatiimi Gutsy Go on tapahtumaviikko, jonka aikana nuoret ideoivat ratkaisuja paikkakuntansa ja yhteisönsä parantamiseksi. Gutsy Gon ideat toteutetaan, kuvataan ja jaetaan somessa. Kuka tahansa voi myöhemmin inspiroitua ja toteuttaa hyväksi havaittuja ideoita omalla paikkakunnallaan.

Toiseksi suurimman summan eli 500 000 euroa sai Someturva-tiimi. Someturva on mobiilisovelluksena toimiva lakipalvelu, josta nuori voi hakea apua sosiaalisessa mediassa kohtaamaansa sopimattomaan käytökseen.

Kolme tiimiä sai säätiöiltä 150 000 euron rahoituksen. Tiimit ovat rodullistettuja tyttöjä kirjoittamaan kannustava RT Lit, turvapaikanhakijoita koodauksen avulla kotouttava Integrify ja nuoria terveelliseen elämään hyvinvointirannekkeen avulla ohjaava Elämän Peili.

Voittajat valitsi tuomaristo, jossa oli kahdeksan jäsentä. Koneen Säätiö oli yksi voittajaratkaisuja rahoittaneista 21 säätiöstä.

”Gutsy Gon hankkeessa Koneen Säätiön hallitusta miellytti ajatus rauhanteoista jokaisen nuoren arjessa. Tiimi vakuutti alusta alkaen ammattimaisuudellaan, ja se onnistui vuoden mittaisen kilpailuprosessin aikana kirkastamaan ideaansa niin hyväksi, että hanke voi kasvaa isoksi ilmiöksi myös Suomen ulkopuolella. RT Litin idea rodullistettujen tyttöjen kirjoituskoulusta antaa osallistujilleen osaamista toimia ja vaikuttaa yhteiskunnassa yhä näkyvämmin. Ruskeat Tytöt ovat Koneen Säätiön tukemia rohkeita tekijöitä, jotka ovat jo toiminnallaan muuttaneet Suomea. Odotan innolla tätä seuraavaa askelta”, sanoo Koneen Säätiön yliasiamies Anna Talasniemi.

Vuosisadan rakentajat -haastekilpailu etsi ratkaisuja nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi. Kilpailu oli suomalaisten säätiöiden lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Mukana olleet säätiöt olivat Koneen Säätiön lisäksi Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse, Helmi Holmgrens Stiftelse, Helsingin yliopiston tiedesäätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, KAUTE-säätiö, Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö, Suomen Lääketieteen Säätiö, Mannerheimin Lastensuojeluliiton tutkimussäätiö, Marjatta ja Eino Kollin Säätiö, Me-säätiö, OLVI-säätiö, Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö, Saastamoisen säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Svenska litteratursällskapet i Finland, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton (TT) -säätiö, Ulla Tuomisen säätiö, Väinö Tannerin säätiö ja William ja Ester Otsakorven Säätiö.