Uutiset

Apurahat

01.09.2021

Vuoden 2021 apurahahaku alkaa tänään – lähetä hakemus 15.9. klo 16 mennessä!

Koneen Säätiön yleinen apurahahaku järjestetään 1.–15. syyskuuta 2021. Apurahamyöntöjen tavoitteena on luoda edellytyksiä vapaalle ja moniääniselle tieteelle ja taiteelle.

Koneen Säätiön apurahaa voi hakea:

  • akateemiseen humanistiseen, yhteiskuntatieteelliseen, taiteelliseen ja ympäristöntutkimuseen
  • ammatilliseen taiteelliseen työskentelyyn kaikilla taiteenaloilla
  • monialaiseen tiedettä ja taidetta yhdistävään työhön edellä mainituilla aloilla
  • tieteellisen ja/tai taiteellisen työn edistämiseen edellä mainituilla aloilla (esimerkiksi alaa kehittävä hanke)
  • tieteelliseen tutkimukseen ja/tai taiteelliseen työhön pohjautuvaan työhön edellä mainituilla aloilla (esimerkiksi tieteen ja taiteen saattaminen erilaisille yleisöille).

Rohkaisemme tieteen- ja taiteenalojen sekä tieteen ja taiteen välisten raja-aitojen ja valtiorajojen ylittämiseen.

Luethan tarkat hakuohjeet huolellisesti ennen hakemista.

Hakemus tulee tehdä apurahojen verkkopalvelussa 15.9. klo 16 mennessä.

Kysyttävää hakuprosessin aikana? Näin otat meihin yhteyttä:

  • Hakuaikana (1.–15.9.) nopein neuvontakanavamme on apurahojen verkkopalvelussa toimiva chat, jossa vastaamme kysymyksiin arkipäivisin klo 11–16.
  • Voit lähettää kysymyksesi apurahojen verkkopalvelussa myös Viestit-toiminnolla. Vastaamme viesteihin arkisin työaikana.
  • Sähköpostitse tavoitat meidät osoitteesta koneensaatio@koneensaatio.fi.
  • Puhelinvaihteemme (09 260 0617) palvelee maanantaista torstaihin klo 11–15.

Teemahaku 2021: Kieli, valta ja demokratia

Koneen Säätiö järjestää yleisen apurahahaun ohella teemahakuja, joiden tarkoituksena on edistää monialaisuutta sekä kiinnittää huomiota ajankohtaisiin ilmiöihin suomalaisen tieteen, taiteen ja kulttuurin kentällä.

Vuoden 2021 Kieli, valta ja demokratia -teemahaussa tuetaan hankkeita, joissa lisätään ymmärrystä kielen ja demokratian yhteyksistä. Tietoisuus kielen roolista yhteiskunnassa on kasvanut ja sen merkitys yhteiskuntaelämään osallistumisessa ymmärretään paremmin kuin ennen. Samaan aikaan syrjivä kielenkäyttö kuitenkin yleistyy ja leviää mm. sosiaalisessa mediassa. Teemahaussa rahoitettavien hankkeiden tulee tehdä tieteellistä tutkimusta tai perustua tieteelliseen tutkimukseen. Säätiö kannustaa monialaiseen yhteistyöhön esimerkiksi yhteiskuntatieteiden ja kielentutkimuksen välillä, ja osapuolina voi olla tutkijoiden lisäksi taiteilijoita, journalisteja tai yhteiskunnallisia aktivisteja.

Vuoden 2021 teemahaku on ensimmäinen monivuotiseen Rapautuuko demokratia -ohjelmaan liitttyvä haku.

Jos hankkeesi ei liity kyseiseen aihepiiriin, voit hakea rahoitusta säätiön yleisessä haussa.

Lue lisää Kieli, valta ja demokratia -teemahausta

Lauttasaaren kartanon residenssi ulkomaisille taiteen ja tieteen asiantuntijoille

Syksyn haun yhteydessä suomalaiset taiteen ja tieteen organisaatiot, työryhmät ja yhteisöt voivat hakea residenssipaikkaa Lauttasaaren kartanosta.

Residenssi on tarkoitettu ulkomaiselle taiteen tai tieteen asiantuntijalle, joka kutsutaan Suomeen yhteistyöprojektia varten.

Residenssipaikkaan sisältyy asunto Lauttasaaren kartanon pihapiiriin kuuluvassa Punaisessa huvilassa, työskentelyapuraha ja tarpeen mukaan apuraha kutsuvalle taholle vierailun muiden kulujen kattamiseksi. Residenssiin voi hakea 1–4 kuukaudeksi.


Lue lisää residenssipaikan hausta

Katso esittelyvideo Lauttasaaren kartanon residenssistä

Katso apurahainfo YouTubessa

Järjestimme syksyn hausta infotilaisuuden, joka on katsottavissa Koneen Säätiön YouTube-kanavalla. Tilaisuudessa Koneen Säätiön johtaja Ulla Tuomarla kertoi säätiön uudesta vapaata ja moniäänistä tiedettä ja taidetta korostavasta strategiasta. Tiedejohtaja Kalle Korhonen kertoi yleisen apurahahaun painopisteistä sekä Kieli, valta ja demokratia -teemahausta, ja apurahakoordinaattori Maija Karasvaara esitteli apurahojen verkkopalvelun hakulomakkeen. Puheenvuorojen jälkeen kävimme läpi yleisön kysymyksiä.

Katso puheenvuorot tästä

Katso kysymys-vastausosio tästä

Hakemusten vertaisarviointi: anonyymi arvioija kertoo kokemuksestaan

Koneen Säätiön apurahahakemusten käsittely perustuu vertaisarviointiin. Vertaisarvioijat ovat tieteen- tai taiteenalan asiantuntijoita, jotka vaihtuvat vuosittain, jotta arviointiin saadaan näkökulmien moninaisuutta.

Vertaisarviointiin perustuu myös Koneen Säätiön ylläpitämän Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssin hakemusten arviointi. Yksi kevään 2021 residenssihakemuksia arvioinut arvioija kertoo kokemuksistaan verkkosivuillamme. Millainen on arviointi prosessina ja millainen on hyvä hakemus?

Lue anonyymin arvioijan kirjoitus tästä

Lue lisää hakemusten arvioinnista