Uutiset

Saaren kartanon residenssi

11.02.2019

Tammi–helmikuun vieraat Saaren kartanon residenssissä


Saaren kartanon kuvankauniiseen lumiseen ihmemaailmaan saapui tammikuun alkupuolella kahdeksan taiteilijaa ja tutkija eri puolilta maailmaa. Tammi–helmikuussa Saaren kartanon residenssissä työskentelvät kirjailija Frankie Gaffney (Irlanti), näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja Alexander Manuiloff (Bulgaria), elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja Erol Mintaş (Turkki), sirkus- ja teatteriohjaaja Meri-Maija Näykki, kirjailija, sarjakuvataiteilija Dılşa Perinçek (Turkki), VTT, historiantutkija Timo R. Stewart, radiotaiteilija ja sosiologi Karen Werner (USA) ja valokuvaaja Leena Ylä-Lyly. Näytelmäkirjailija, ohjaaja Kevin Doyle jatkaa kevään Saaren kartanon kutsutaiteilijana. 

Irlantilainen kirjailija Frankie Gaffney on kiinnostunut  romaanin merkitysten visuaalisesta ulottuvuudesta. Välimerkit, painoasu, oikeinkirjoitus ovat hänen mielestään merkityksellisempiä kuin koskaan ottaen huomioon elämän yhä lisääntyvän tekstuaalisuuden.

Bulgarialainen näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja Alexander Manuiloff työskentelee Saaren kartanossa tekstipohjaisen teatteri-installaation parissa. Se rakentuu pakohuonekonseptiin, johon voi osallistua noin 15 ihmistä kerrallaan. He saavat ratkaistavakseen korruptioon liittyviä pulmia ja joutuvat päättämään, mitä tehdä niille, jotta peli voi jatkua. ’

Turkkilainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja Erol Mintaş työskentelee kahden hankkeen parissa: dokumenttielokuvan ja kokeellisen fiktioelokuvan. Dokumenttielokuva From Mesopotamia to the North: Dzamil Kamanger seuraa taiteilija Dzamil Kamangerin elämää matkalla Kurdistanista Suomeen. Kokeellinen elokuva ja videoinstallaatio Human Gaze on kertoo ihmiskatseen historiasta. Mitä jos kaikkein ensimmäinen ihmisen ruumiinosa olikin silmä?

Sirkus- ja teatteriohjaaja Meri-Maija Näykki työstää residenssissä kolmea esityskonseptia, jotka mahdollistavat sirkuksen ja teatterin tasa-arvoisen yhteistyön.  

Turkkilainen kirjailija, digitaalinen taiteilija, mediataiteilija Dılşa Perinçek keskittyy Saaren kartanolla tarkastelemaan suurten teknologiayritysten/-johtajien lähestymistapoja uudessa virtuaalisessa ja digitaalisessa maailmassa. Hän yrittää ymmärtää ja selittää näiden prosessien vaikutuksia ihmisten elämään.

VTT, historiantutkija Timo R. Stewart työskentelee Koneen Säätiön apurahalla, ja residenssissä hän viimeistelee kirjaansa Valter Juveliuksen ja Montagu Parkerin edesottamuksista Jerusalemissa sekä liitonarkkuun, tieteeseen ja myyttiin liittyvistä käsityksistä 1900-luvun alun Euroopassa. 

Yhdysvaltalainen radiotaiteilija, sosiologi Karen Werner työstää sarjaa kokeellisia radiolähetyksiä nimeltä Strange Radio, jotka käsittelevät muukalaisia, sotaa, pakon sanelemaa siirtolaisuutta ja poliittisen trauman siirtymää yli sukupolvien.

Valokuvaaja Leena Ylä-Lyly tutkii työskentelyjaksollaan Saaressa valokuvan ja zen-meditaation yhteyttä. Valokuvassa häntä on aina kiehtonut eniten sen ominaispiirre, hiljaisuus.  

Newyorkilainen näytelmäkirjailija, ohjaaja Kevin Doyle jatkaa työskentelyään Saaren kartanon kutsutaiteilijana huhtikuun loppuun. Voit lukea tarkemmin hänen työskentelystään täältä.

Lue lisää residenssivieraistamme