Uutiset

Toiminta Helsingissä

05.01.2018

Sopua eloon sienten opeilla: Naapurit ja rihmastot -keskustelutilaisuus Lauttasaaressa


Torstaina 18. tammikuuta kello 18–20, Lauttasaarentie 7 (entinen Avoin taidekoulu), Helsinki

Voivatko sienirihmastot auttaa meitä ymmärtämään ihmisten ja muiden lajien välisiä rihmastoja, naapuruuksia ja kommunikaatiota? Naapurit ja rihmastot -keskustelutilaisuudessa puhutaan sieni- ja homerihmastojen toiminnasta sekä naapuruston sosiaalisista rihmastoista. Keskustelua alustavat lauttasaarelaiset synteettisen biologian professori ja biotekniikan tutkimusprofessori Merja Penttilä sekä Helsingin kaupungin yhdyskuntatyöntekijä, sosionomi Tuija Salovaara.

Miten rihmasto toimii ja miten se sopeutuu ympäristössä tapahtuviin muutoksiin? Miten sopeutumisen ja sovittelun taitoja voisi harjoitella naapureiden kesken? lllan aikana tutustutaan myös sienijuomien maailmaan kombutsamaistiaisten muodossa.

Heini Ahon, Leena Kelan ja Eero Yli-Vakkurin muodostama Naapurihmasto-työryhmä työskentelee Koneen säätiön Lauttasaaren kartanon rakennusvaiheen residenssitaiteilijoina kesään 2018 saakka järjestäen keskustelutilaisuuksia ja performatiivisia tapahtumia.

Professori Merja Penttilän erikoisalaa on mikrobien kehittäminen entistä ympäristöystävällisempiin teollisuusprosesseihin geeniteknologian avulla. Penttilä ryhmineen muokkaa mikrobien DNA:ta ja ominaisuuksia, jotta niistä voidaan tuottaa muun muassa biopolttoaineita ja hyödyllisiä kemikaaleja ilman öljyä. Näin voidaan esimerkiksi hillitä ilmastonmuutosta. Penttilä työskentelee biotekniikan tutkimusprofessorina Teknologian tutkimuskeskuksssa VTT:ssa sekä synteettisen biologian professorina Aalto-yliopistossa.

Sosionomi YAMK Tuija Salovaara työskentelee Helsingin kaupungilla yhdyskuntatyöntekijänä. Yhdyskuntatyöntekijään voi ottaa yhteyttä, kun haluaa parantaa alueen viihtyvyyttä, turvallisuutta tai hyvinvointia. Yhdyskuntatyö on pitkäjänteistä vaikuttamista kaupunginosan kehittymiseen yhdessä asukkaiden, alueen yhdistysten, organisaatioiden ja viranomaisten kanssa. Yhdyskuntatyön keinoin voidaan keskittyä joidenkin asuinalueella esiintyvien ongelmien ratkaisemiseen.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Lämpimästi tervetuloa!