Uutiset

Henkilökunta

29.06.2023

Saaren kartanon residenssikoordinaattori Ida Enegren toimii taiteilijoiden tukena 

Kuva: Jussi Virkkumaa

Saaren kartanon residenssissä keväällä haussa olleen residenssikoordinaattorin työtehtävään valittiin kuvataiteen maisteri (KuM) Ida Enegren. 

Saaren kartanon residenssin henkilökunta täydentyi huhtikuussa uudella työntekijällä, kun Ida Enegren aloitti residenssikoordinaattorina. Työtehtävä täydentää residenssin henkilökunnan jo olemassa olevia työtehtäviä.

Ida toimii Saaren kartanon residenssissä työskentelevien taiteilijoiden ja tutkijoiden tukena, vahvistaa ekologista ajattelua osana residenssin toimintakulttuuria ja koordinoi residenssin toimintaan liittyviä taideprojekteja ja tapahtumia.  Ida valmistui keväällä 2023 taiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta, Praxis – taiteen ja esittämiskäytäntöjen ohjelmasta, ja hän on suorittanut myös kandidaatin tutkinnon Lahden muotoiluinstituutissa. 

Ennen Saaren kartanon residenssiä Ida on työskennellyt koordinaattorina Women in Film & Television Finland -yhdistyksessä sekä ohjelma-assistenttina nykytaidetiedotuskeskuksessa Frame Contemporary Art Finlandissa. ”Olen myös toiminut taiteen kentällä vapaana kuraattorina, viestijänä ja taiteilijoiden ja taiteen esittämispaikkojen avustajana”, hän kertoo.  

Taidekentässä Idaa kiinnostavat taiteen toimijuuden olosuhteet ja hän haluaa huomioida työnteossaan taustatekijät ja niihin vaikuttamisen. ”Residenssi on taiteen tekemisen näkökulmasta hyvin mielenkiintoinen paikka. Arvostan Saaren kartanon residenssin sitoutumista ekologiseen ajatteluun, johon kuuluu myös sosiaalinen ja psykologinen kestävyys. Residenssi, joka tarjoaa sekä aikaa että tilaa työskentelylle ja ajattelulle ilman jatkuvan tuottavuuden painetta, on paikka, jossa on mahdollista löytää uusia polkuja tai juurruttaa kestävämpiä työskentelytapoja”, hän jatkaa. 

Kuluneen kevään ja kesän aikana Ida on ehtinyt tutustua yksilö- ja ryhmäresidenssien toimintaan. ”On ollut hienoa huomata, miten monipuolisesti Saaren kartanoa hyödynnetään. Tekijöiden tavat ja tarpeet ovat hyvin yksilöllisiä, mutta yhdessä oppiminen ja oivaltaminen taiteen tai tutkimuksen kautta on jotain mitä sitoo kaikkia yhteen”, hän kertoo.  

Kolme kysymystä Idalle 

Millaista on työskennellä Saaressa?  

Olen tutustunut Saaren kartanoon residenssiläisten kautta. Heidän työnsä ja ajattelunsa avulla pääsen aina tutkimaan eri paikkoja ja törmään uusiin aspekteihin residenssistä. Säätiö on monitasoinen työpaikka, ja vielä on paljon tutustumista ja oppimista. 

Mitä tykkäät puuhailla töiden ulkopuolella?  

Tykkään viljellä hyötykasveja ja uida. Vastikään Turkuun muuttaneena aion tutustua saaristoon ja retkeillä viikonloppuisin.  

Mikä leivonnainen olisit?  

Perunaleivos.