Uutiset

Toiminta Helsingissä

29.08.2017

Naapurihmasto-ryhmä työskentelee Lauttasaaren kartanon remonttivaiheen residenssitaiteilijoina

Kolmen taiteilijan – Heini Ahon, Leena Kelan ja Eero Yli-Vakkurin – ryhmä Naapurihmasto työskentelee Koneen Säätiön uuden toimitilan, Lauttasaaren kartanon residenssitaiteilijoina sen remonttivaiheen ajan. Aluksi he aikovat etsiä itselleen väliaikaisia työtiloja, sillä keskeneräisessä kartanossa ei voi työskennellä. Ryhmän voi tavata ensimmäisen kerran Lauttasaari-päivässä 2. syyskuuta.

Koneen Säätiö kunnostaa Lauttasaaren kartanoa parhaillaan uudeksi toimitilakseen. Naapurihmasto-ryhmä aikoo tarkastella naapuruutta sekä käytännön tasolla että metaforana. Kun Koneen Säätiö muuttaa valmiiseen kartanoon loppukeväästä 2018, siitä tulee uusi naapuri lauttasaarelaisille.

Naapuruus-käsitteen avulla Naapurihmasto aikoo pohtia, miten ihmiset vaikuttavat asioihin ympärillään ja miten asiat vaikuttavat heihin. Ryhmän tavoitteena on edistää Koneen Säätiön ja lauttasaarelaisten tutustumista, tehdä nykytaidetta tutuksi paikalliselle yhteisölle ja kehittää kartanon tulevaa residenssiohjelmaa.

”Tarkastelemme, millaisia erilaisia ihmisten ja asioiden välisiä suhteita naapuruus pitää sisällään. Projektissa lähdemme liikkeelle ihmisten välisistä suhteista ja etenemme eliöihin ja muiden ei-inhimillisten toimijoiden keskinäisiin suhteisiin. Taustalla vaikuttaa ajatus posthumanismista, jossa ihminen on vain osa muuta ekosysteemiä eikä sen keskipiste”, kertoo Leena Kela.

Naapurihmaston suunnitelmana on työskennellä kollektiivisesti ja kutsua eri asiantuntijoita ajattelemaan ja keskustelemaan kanssaan. Kukin taiteilija tekee tulevan talven aikana myös oman teoksen.

Ryhmän koonnut Leena Kela on performanssitaiteilija ja kuraattori. Hän on työskennellyt performanssien parissa vuodesta 2000 ja toimii parhaillaan tohtorikoulutettavana Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Heini Aho yhdistää työskentelyssään kuvanveiston, installaation ja liikkuvan kuvan elementtejä teoksiksi, jotka käsittelevät tilaan ja ympäristön havainnointiin liittyviä kysymyksiä. Aho on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta 2015. Eero Yli-Vakkuri tunnetaan paikan, tietyn tilan tai ryhmän ehdoilla toteutetuista performansseista, käsitetaiteellisista projekteista sekä teknologia- ja mediakriittisistä videoteoksista. Hän on opiskellut Viron taideakatemiassa ja Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Naapurihmasto-hanke on osa kartanon taidehankintojen ohjelmaa, jossa noudatetaan taiteen prosenttiperiaatetta. Naapurihmaston kuulumisia voi seurata Koneen Säätiön Facebook-sivulla ja Instagramissa tunnisteella #naapurihmasto.

Tutustu Naapurihmastoon

Syyskuussa Naapurihmaston taiteilijoita voi tavata Lauttasaari-päivässä sekä Lauttasaaren kirjastossa pidettävässä keskustelutilaisuudessa.

Lauttasaari-päivä lauantaina 2.9. klo 13.30–13.40 Lauttasaari-päivän päälava (Tallbergin puistotie)

Onko taloyhtiössäsi vähäisellä käytöllä olevaa kerhotilaa tai vastaavaa yhteistä tilaa, jossa Naapurihmaston projekti voisi työskennellä lyhytjaksoisesti? Tai haluaisitko itse kutsua taiteilijat päiväksi työskentelemään kotiisi? Kiinnostaako sinua nähdä ihan läheltä, miten nykytaiteilijat työskentelevät? Remontin aikana kartanossa ei voi asua, joten taiteilijat etsivät työtiloja sekä tapoja työskennellä lauttasaarelaisten kanssa. Tule tapaamaan taiteilijoita ja tarjoamaan naapuriapuasi Lauttasaari-päivään.

Lahoaminen ja unohtaminen keskiviikkona 13.9. kello 18–19.30 Lauttasaaren kirjastossa (Pajalahdentie 10 A)

Mitä ihmisessä tapahtuu, kun muisti alkaa mennä? Käynnistääkö muistisairaus lahoamisprosessin, jonka myötä ihminen katoaa jo paljon ennen kuin fyysiset elintoiminnot päättyvät? Tieteellisiä ja taiteellisia näkökulmia yhdistävässä keskustelussa ovat mukana neurologi (nimi vahvistetaan pian) Naapurihmaston taiteilijat Heini Aho, Leena Kela ja Eero Yli-Vakkuri sekä Lauttasaaren kartanon puutarhaan Lahopuutarha-taideteoskokonaisuutta valmisteleva taiteilijapari Janne Nabb ja Maria Teeri. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumisia. Lämpimästi tervetuloa!