Uutiset

Saaren kartanon residenssi

08.02.2021

Monialaisesti ja virtuaalisesti yhdessä

Tammi–helmikuussa 2021 Saaren kartanon taiteilijaresidenssissä on työskennellyt kuusi taiteilijaa ja tutkija, jotka edustavat eri näkökulmia eri puolelta maailmaa. Saaren kartanolla ovat kuvataiteilija Elina Juopperi, sopraano Meeri Pulakka, kuvataiteilija Harriina Räinä sekä tutkija Karoliina Sjö. Kotiresidenssistä käsin työskentelevät ruotsalainen kirjailija, muusikko, taiteilija Leif Homstrand sekä kenialaiset muusikot BoiBlacc ja KiliHippie.


Kenialainen tuottaja ja levyttävä muusikko BoiBlacc keskittyy kotiresidenssijaksonsa aikana oman itsensä havainnointiin työskentelynsä kehittämiseksi. BoiBlacc ja tuottaja KiliHippien työstävät uutta materiaalia vuonna 2020 julkaistulle debyyttialbumille The Blacc Circle. Kappaleissaan BoiBlacc käyttää ainutlaatuista yhdistelmää englantia ja shengiksi kutsuttua paikallista kenialaista kreolia kertoo tarinoita kamppailemisesta ja toivosta.

Hiphop-musiikin tuottaja ja artisti KiliHippie (Kenia) työstää kotiresidenssinsä aikana The Blacc Canvas -albumia työparinsa BoiBlaccin kanssa. The Blacc Canvas on jatkoa Blacc Circle -albumille, joka löytyy kaikista suoratoistosovelluksista. KiliHippie kuvailee itseään muukalaiseksi, joka tekee digiaikaamme saumattomasti sopivaa musiikkia hiphopin kulta-ajan inspiroimana.

Taiteilija, kirjailija ja muusikko Leif Holmstrand (Ruotsi) kirjoittaa kotiresidenssinsä aikana neljättä romaaniaan, joka käsittelee maallista taikuutta, queerejä ja osittain psykoottisia šamanistisia rituaaleja/pelejä/leikkejä/esineitä. Lisäksi romaanissa tarkastellaan prostituutiota sekä kertomuksia päättyneistä ystävyyssuhteista ja vaihtoehtoisista perherakenteista. Hän työstää residenssin aikana myös erilaisia taide-esineitä (veistoksia, kuvia, rekvisiittaa rituaaleille), tekstiäänisävellyksiä ja lyhytelokuvia.

Kuvataiteilija Elina Juopperi esittelee itsensä pohjoissuomalaisena taiteilijana, ja hän kokee olevansa dokumentaarinen tekijä, joka käsittelee teoksissaan luontoa, kulttuuria ja maailman uutisia. Saaren kartanolla hän työskentelee lähinnä piirtämällä ja hänen työidensä lähdemateriaalina on internetin tarjoama kuvatulva, erityisesti maisemat, satelliittikuvat ja karttaohjelmat. Hänen tavoitteenaan on tuoda piirtämällä esille maisemaan, luontoon tai yhteiskuntaan jättämämme avoimet kysymykset ja kipupisteet.

Sopraano Meeri Pulakka työskentelee residenssijaksonsa aikana nykymusiikkiteoksista koostuvan soolosopraano-ohjelmistonsa parissa. Tällä hetkellä hän on erityisen kiinnostunut sooloesityksen toteuttamisesta ja äänen instrumentaalisten mahdollisuuksien tutkimisesta. Valmisteilla oleva konserttikokonaisuus yhdistää äänen ja liikkeen kokonaisvaltaiseksi esitykseksi.

Kuvataiteilija Harriina Räinä keskittyy residenssissä taiteellisten tutkimuksen projektiinsa The Other as Matter vesiväripuupiirroksen, kuvanveiston ja tekstin keinoin. Projektissa Räinä tarkastelee vesiväripuupiirroksen kautta taiteen tekemisen etiikkaa ja ihmisen yhteyttä muunlajisiin eläimiin laajemmassa mittakaavassa. Hän pohtii myös tekniikan sisältämän eläinperäisen materian roolia vesiväripuupiirroksen prosessissa ja lopputuloksessa eläintutkimuksen, ekokritiikin ja etiikan viitekehyksistä käsin.

Tohtorikoulutettava Karoliina Sjö (kulttuurihistoria, Turun yliopisto) kirjoittaa Saaressa väitöskirjaansa, joka käsittelee päiväkirjakirjoittamista ja sitä, miten Kirsti Teräsvuori muodosti 1900-luvun alussa kirjoittamissa päiväkirjoissaan kertomusta itsestään, elämästään ja kokemuksistaan. Hän tekee väitöskirjaansa Koneen Säätiön apurahalla.

Lue lisää residenssitaiteilijoistamme