Uutiset

Saaren kartanon residenssi

18.05.2018

Kesä on ryhmien aikaa Saaren kartanon residenssissä

Toukokuu merkitsee Saaren kartanon residenssissä ennen kaikkea ryhmäresidenssien alkamista. Ensimmäisinä ryhmäresidenssin aloittivat Olento-kollektiivi ja Strawberry Jam -työrymä.


Saaren kartanon residenssin vuosittainen toiminta rytmittyy yksilö- ja ryhmäresidenssien myötä, ja nyt toukokuussa on jälleen ryhmäresidenssien vuoro. Parhaillaan Saaren kartanon residenssissä työskentelevät Olento-kollektiivi ja Strawberry Jam -työryhmä. Olento-kollektiivi on pieni, taiteilijoista ja luovista yksilöistä koostuva ryhmä, jotka kehittävät yhdessä Olentoa taiteellisen tutkimuksen avulla. Ryhmä eli Jani Hietanen, Matti Hyvönen, Jaana Ristola ja Ismo Torvinen haluavat kehittää eteenpäin Olennon, keinoälyn tunnerakennetta ja esteettisiä mahdollisuuksia residenssijaksonsa aikana yhdessä tanssija Anne Naukkarisen, ja laulaja Veera Hirvaskeron kanssa. Strawberry Jam -työryhmä eli käsikirjoittaja/tuottaja Petar Mitric ja kuvataiteilija Bojan Radojcic työstävät kartanolla elokuvaa, joka käsittelee takautuvasti vuotta 1992 entisen Jugoslavian alueella. Päähenkilö pakenee sotaa, mutta hän ei enää koskaan tunne kuuluvansa mihinkään paikkaan.

Kesän aikana kartanolla työskentelevät myös kartanon alumneista koostuvat kansainväliset Group of 8 (LINNA: Island of Sorrows) ja Lähde (Lähde / Source, nykytaidetta vedestä) sekä Pauliina Kinnunen (SIRI – Sadut sairaalamaailman kivunlievittäjinä -teoskokonaisuuden suunnitteleminen), Helsingin Feministinen Salaseura (HFS:n toiminnan jatkuvuuden takaaminen, kollektiivisten työskentelytapojen etsiminen ja normikriittisten avausten varmistaminen suomalaisen esittävän taiteen kentällä), monitaiteinen ja kansainvälinen Romantic Melting Pot (The Black Goat of Summer), Anna Breu & Samet Yilmaz (suomalaisten ja hollantilais-saksalaisten taitelijakollektiivien yhteistyö), pakistanilainen Shanzay Subzwar ja työryhmä (Log Kya Keheinge / What Will People Say?) sekä kansainvälinen Webcoms United (sarjakuva/ohjekirja siitä, miten marginaaliset tekijät voivat löytää kanavan teoksilleen netistä).

Lue lisää vieraistamme