Uutiset

Henkilökunta

29.06.2023

Jani Konttila vaalii työssään kartanon elävää historiaa

Saaren kartanon residenssi sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaassa kulttuurimaisemassa ja se luetaan yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävimmistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Ympäristön ylläpito vaatii sitoutumista ja sen säilyttämisessä apunamme on lokakuun loppuun Jani Konttila.

Saaren kartanon puistossa voi tavata alueen monimuotoisuutta päivittäin hoitavaan Jani Konttilaan, jolla on pitkä kokemus puutarha-alalta. Hän valmistui 2000-luvun alussa Tuorlan maatalousoppilaitoksesta, jonka jälkeen hän toimi pidempään puutarha-alalla ja metsurina. “Samaan aikaan aloitin oman pientilallisen luomuviljelyn ja lypsykuttujen pidon. Vuohista luovuin lasten synnyttyä ja viljelyä olemme jatkaneet harrastuksenomaisesti”, Jani kertoo.

Saaren kartano on Janille tuttu paikka muutamien vuosien takaa, jolloin hän työskenteli kartanon ympäristönhoidollisissa tehtävissä. ”On ollut mukavaa palata Saaren kartanoon töihin. Saaren kartanoon tulin alun perin tekemään metsurin töitä, mutta vähitellen toimenkuvani laajeni kiinteistönhuollon töihin ja puutarhanhoitoon. Oli antoisaa olla välillä residenssitaiteilijoiden apuna ja päästä osallistumaan Pia Bartschin kutsumana yhteisöllisiin taideprojekteihin”, Jani kertoo.

Jani uudelleenkouluttautui muutama vuosi sitten liikunnanohjaajaksi, ja viime vuodet hän on toiminut yrittäjänä liikunnan alalla ohjaten enimmäkseen lasten ja nuorten ryhmiä.  

Kolme kysymystä Janille

Millaista on ollut aloittaa työt Saaressa? 

On erityisen hienoa työskennellä vanhan kartanon pihapiirissä, jossa menneisyyden henki on läsnä. Toivoisin voivani antaa kartanomiljöölle oman panokseni elävän historiallisen tilan ylläpidossa.  

Mitä tykkäät puuhailla töiden ulkopuolella? 

Harrastuksistani oikeastaan elämäntapana sanoisin japanilaisen vanhan miekkailun taidon harjoittamisen, jota olen tehnyt 30 vuotta. Aikidoa olen harjoitellut yli 30 vuotta ja kotini navetan vintillä on perinteinen japanilainen harjoitussali dojo, jossa opetan aikidoa ja ohjaan ryhmiä miekkailussa, akrobatiassa ja kuntoliikunnassa. 

Japanilaisten kamppailuperinteiden vaalimisen lisäksi haluan ylläpitää perinteisiä työtapoja ja kansanperinteitä.

Mikä leivonnainen olisit? 

Potaattikakkara, ruiskuorinen pyöreä perunatäytteinen piirakka, oikealla voilla.