Uutiset

Saaren kartanon residenssi

07.02.2022

Haku Saaren kartanon residenssiin vuodelle 2023 alkaa maaliskuussa

Photo: Jussi Virkkumaa

Koneen Säätiön Saaren kartanon taiteilijaresidenssin avoin haku avautuu jälleen 1. maaliskuuta. Kaikkien alojen ammattitaiteilijat voivat hakea residenssipaikkaa vuodelle 2023 apurahojen verkkopalvelussa, ja hakemukset tulee lähettää viimeistään 31.3.2022 klo 16.00. Vain hakuaikana apurahojen verkkopalvelun kautta jätetyt hakemukset otetaan huomioon. 

Kauniissa ja rauhallisessa maalaismiljöössä sijaitseva kansainvälinen Saaren kartanon residenssi on taiteelliseen työskentelyyn syventymiseen tarkoitettu residenssi kaikkien alojen ammattitaiteilijoille. Residenssiin osallistujia kannustetaan syventymään taiteelliseen työskentelyynsä sekä kehittämään uusia mahdollisia työskentelysuuntia rinnakkain muiden residenssissä työskentelevien kanssa. Residenssin pitkäjänteistä toimintaa ja ajattelua määrittää ekologisuus, joka kattaa myös sosiaalisen ja henkisen kestävyyden. Avainsanoja ovat hitaus, oivallus ja muutos.

Saaren kartanossa työskentelee yksilöresidenssien aikana samaan aikaan kahdeksan taiteilijaa ja yksi tutkija. Jokaiselle residenssijaksolle pyritään valitsemaan suomalaisia ja ulkomaalaisia eri taiteenaloja edustavia sekä nuoria että pitemmän uran tehneitä taiteilijoita. 

Residenssiin voivat hakea myös ryhmät 2–4 viikon mittaisille työskentelyjaksoille kesäkuukausina.

Residenssipaikkaan sisältyy joko yksittäisille taiteilijoille tarkoitettu kokemuksen mukaan määräytyvä kuukausiapuraha kahden kuukauden mittaiselle residenssijaksolle tai työryhmän jäsenille viikkokohtaisesti lyhyemmälle työjaksolle määräytyvä työskentelyapuraha.

Suomen ulkopuolelta Saaren kartanoon kestävästi matkaava voi hakea hitaan matkustamisen tukea matkustuskuluihinsa sekä saada myös työskentelyapurahaa matkustamisen ajaksi. Hitaan matkustamisen tukea tulee hakea hakuprosessissa, sitä ei voi hakea jälkikäteen.

Viime vuonna residenssiin haki 802 yksittäistä taiteilijaa ja työryhmää 77 eri maasta. Saaren kartanon myönnettyjen residenssipaikkojen myöntöprosentti on ollut edellisinä kuutena vuotena 5–6 %.

Residenssipaikat vuodelle 2023 julkistetaan 15. kesäkuuta.