Tarinat ja julkaisut

Podcastit

16.11.2018

Uusi naapuri -podcast, osa 4: Muistaminen on todistamista

Millaista on suomalaisten naapureiden historia, ja mistä me olemme vaienneet?

Uusi naapuri -podcastin neljännessä jaksossa tutkija John Loehr kertoo, miten Karjalan evakkojen historia auttaa meitä ymmärtämään nykyisyyttä. Miten pakotettu muutto vaikutti perhesuhteisiin, lastensaantiin ja yhteiskuntaan sopeutumiseen? Entä millaisia ennakkoluuloja karjalaiset kokivat, ja mitä siitä voidaan oppia?

Jaksossa tavataan myös folkloristi Tuulikki Kurki, joka tarkastelee Suomen ja Neuvostoliiton välillä liikkuneiden ihmisten kirjoituksia traumanarratiiveina. Se voi tarkoittaa esimerkiksi vieraantumisen ja kodittomuuden tunnetta, mutta myös väkivallan kohtaamista. Tutkija Anni Reuter kaivaa esiin inkerinsuomalaisten traumaattisia ja vaiettuja muistoja Stalinin ajan pakkosiirroista. Muistaminen on todistamista, sillä totalitaristisessa valtiossa vain yksityinen historia kertoo tavallisten ihmisten tarinat.

Uusi naapuri -podcastissa ajatellaan naapuruutta uudelleen. Mitä kaikkea naapuruus tarkoittaa, miten naapuruudet ovat muuttumassa ja miten meistä tulisi parempia naapureita? Podcastin toimittaa Veera Luoma-aho.

Podcastia voi kuunnella säätiön verkkosivustolla, SpotifyssäiTunesissaAcastissa ja Soundcloudissa.

Kuuntele tästä: