Tarinat ja julkaisut

17.12.2014

Sovun ja repeämän kuvat

Susanna Helken johtamassa taiteellisessa tutkimushankkeessa Sovun ja repeämän kuvat kysytään, miten hyvinvointiyhteiskunnan murtumia voi oleellisella tavalla tehdä näkyväksi dokumentaarisen elokuvan keinoin. Hanke synnyttää paitsi yhteiskunnallista analyysia niin myös sarjan elokuvia.

Sovun ja repeämän kuvat -hanke toteutetaan useampivuotisena ajatushautomona, jossa seminaarit sekä talous- ja yhteiskuntatieteilijöiden vierailuluennot tukevat elokuvien valmistelua ja teoreettista ajattelua.

”Hyvinvointivaltion murroksen ytimen näkyväksi tekeminen on haaste, johon elokuvan tekijänä ei voi vastata vain toistamalla yhteiskunnallisen dokumentarismin konventioita – kertomuksia voittajista ja häviäjistä. Uhrikuvauksen perinne saattaa jopa luonnollistaa sitä, että joillain menee huonosti. Elokuvantekijöiden on ravisteltava niitä tapoja, joilla maailmaa katsotaan”, pohtii hankkeen johtaja Susanna Helke.

Elokuva voi taiteen keinoin paljastaa tottumuksen verhon taakse kätkeytyvät ilmiöt. Yhteiskunnallisen dokumentarismin haaste on uusien ilmaisutapojen löytäminen: jotta näkymätön saadaan näkyväksi, on tiedostettava lajin konventioihin kätketyt oletukset yhteiskunnallisuudesta ja kuvattava ympäröivää todellisuutta elastisesti.

Susanna Helken meriitteihin kuuluu mm. palkittu San Fransciscon nuorista homoista kertova American Vagabond (2013) ja helsinkiläisten nuorten kuvaus Leikkikenttä / Playground (2010). Sovun ja repeämän kuvat -työryhmään kuuluu myös lukuisia dokumentteja ohjannut Jouko Aaltonen.