Tarinat ja julkaisut

12.10.2016

Rajoitetut muotokuvat

Rajoitetut muotokuvat sai alkunsa Saaren kartanossa, kun sirkustaiteilija Henna Kaikula ja taiteilija ja arkkitehti Jaakko Pesonen olivat samaan aikaan residenssissä alkuvuodesta 2015. Projekti saa jatkoa kesällä 2017.

Rajoitetut muotokuvat – versio 1 kuvattiin Saaren kartanossa helmikuussa 2015. Videoteos tutki määritetyn ajan ja rajoitetun tilan kautta kuvattaviansa.

Versio 1 oli kiinnostava avaus yhteistyöhön. Kehollisen kokeilemisen kautta työskentelevän sirkustaiteilijan ja visuaalisesti, harkitsevasti työskentelevän mediataiteilija/arkkitehdin erilaiset työskentelymenetelmät ja tapa hahmottaa taiteellista prosessia haastoi, inspiroi ja ihmetytti. Päätettiin jatkaa ja valmistaa versio 2, joka koostuu viidestä videoparista.

Kesäkuussa 2016 Kaikula ja Pesonen työstivät uutta versiota viikon Hiljaisuus-festivaaleilla kutsuresidenssissä. He kuvasivat uutta materiaalia, samoin ehdoin ja rajoittein kuin ensimmäisessä versiossa mutta uusissa ympäristöissä, ulkotiloissa. Merkittäväksi uudeksi osaksi muodostui se, että he sitoutuivat jatkamaan kohtaamisia hyvin pitkällä aikajanalla, vuosien tai vuosikymmenien ajan. Työskentelyn raamina toimii alkuperäiset rajoitteet: kuvakoko ja kesto, asut, kuvaustilanteen ainutkertaisuus ja puhdistamattomuus. Kuvan sisällä he pohtivat kukin tavoillaan sopeutumista ja oman tilan luomista erilaisiin ympäristöihin. Kohtaamiset ovat peruskuvausten lisäksi avoimia myös uusien ideoiden kokeiluun ja kehittämiseen.

Saaren kartanon residenssijakson Kaikula ja Pesonen käyttävät live-esityksen luomiseen. Kahden viikon aikana he rakentavat esityskokonaisuuden, jossa jo kuvattua videomateriaalia sekä videoiden elementtejä käytetään pohjana esiintyjien toiminnoille.