Tarinat ja julkaisut

Pitkät jutut

25.08.2021

Lauttasaaren kartanon residenssivieras seurasi mystisen sukulaisensa tarinaa Suomeen

Yhdysvaltalainen John Westmoreland on viettänyt kesän Koneen Säätiön Lauttasaaren kartanon residenssissä. Suomeen muusikon toi sukulaisen jättämä laulujen ja runojen perintö.

Pohjois-Carolinasta kotoisin oleva laulaja-lauluntekijä John Westmoreland näppäilee kitaraansa Lauttasaaren kartanon pihalla hyväntuulisena.

Westmorelandin kesä on kulunut viime vuosisadan alussa vaikuttaneen amerikansuomalaisen T-Bone Slimin laulujen parissa. Niistä yhtä, Harvest Landia, hän soittaa nytkin.

T-Bone Slim, oikealta nimeltään Matti Valentininpoika Huhta, tunnettiin Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa vaikuttaneena radikaalin työväenliikkeen runoilijana, aktivistina ja lauluntekijänä. Boheemin kiertolaismuusikon tekstit saivat erityistä nostetta 60-luvulla, kun surrealistinen liike ja kansalaisoikeusjärjestöt ottivat ne omakseen.

Westmorelandille T-Bone Slimin laulujen tulkinta on luontevaa, sillä Huhta oli hänen isoisosetänsä. Tämä selvisi Westmorelandille viisi vuotta sitten, kun hän sattui lukemaan mystisestä muusikosta ja runoilijasta, ja yhdisti palaset kohdalleen.

”Salaperäisestä Matt-sedästä oli puhuttu perheessämme, mutta kukaan ei tiennyt hänen tarinaansa todella, eivät edes hänen jälkeläisensä. Kun tajusin kenestä oli kyse, olin ällistynyt, ja tietysti kiinnostunut paneutumaan hänen elämäänsä syvällisemmin”, Westmoreland kertoo.

 

Kutsuvieraana Lauttasaaressa

T-Bone Slimin musiikki on johdattanut Westmorelandin viimeisen viiden vuoden aikana Suomeen kolmesti. Lauttasaaren kartanon residenssiin Westmoreland sai kutsun siirtolaishistorian vuorovaikutteiseen tutkimukseen keskittyneeltä Helsingin yliopiston Cape Ann -tutkimusryhmältä.

Westmorelandin vierailu on malliesimerkki Lauttasaaren kartanon residenssiohjelmasta, josta suomalainen taide- ja/tai tiedeyhteisö tai työryhmä voi hakea residenssipaikkaa vakituisesti muualla kuin Suomessa työskentelevälle taiteen ja tieteen asiantuntijalle. Haussa suositaan pieniä, uusia toimijoita vakiintuneiden instituutioiden ja konkareiden sijaan.

Westmorelandin residenssivierailuun on kuulunut monipuolista yhteistyötä suomalaisten muusikoiden kanssa. Tavoitteena on ollut tuoda T-Bone Slimin musiikkia ja elämää tunnetuksi sekä suomalaiselle että kansainväliselle yleisölle.

Koronarajoituksista johtuen Westmoreland ei ole päässyt keikkailemaan niin paljon kuin alun perin oli tarkoitus. Keikkakuumetta Westmoreland on paikannut soittamalla katumuusikkona Helsingin päärautatieaseman ja Stockmannin edustalla.

”Olen kohdannut kaduilla uskomattomia ihmisiä ja liikuttavia kohtaloita. Ehkä esittämäni kappaleet resonoivat enemmän kovia kokeneissa kuin vaikkapa ylempää keskiluokkaa edustavissa.”

Lauttasaaren kartanon residenssihaku on osa Koneen Säätiön vuosittaista yleistä apurahahakua, joka järjestetään jälleen 1.–15.9.2021.