Tarinat ja julkaisut

18.11.2015

Avataan rohkeutta

Olen apurahahakemuksia arvioidessani pohtinut paljon rohkeutta ja sen ilahduttavaa monimerkityksellisyyttä.

Koneen Säätiön Rohkea avaus -linjaus on noussut todella tärkeäksi osaksi työprosessiani hakemuksia käsitellessäni. Rohkea avaus antaa arvioitsijalle mahdollisuuden ymmärtää sen ”jonkin” hakijalle tärkeän asian, joka ei virallisiin hakemusteksteihin istu. Rohkeutta on yhtälailla sisäinen motivaatio, yhteiskunnallinen huomio kuin työympäristöön liittyvä havainto.

Rohkeus on niin paljon muutakin kuin aggressiivisuutta ja erotiikkaa, joihin se tänä päivänä usein assosioidaan.

Olen huomannut silmieni palaavan usein takaisin nimenomaan rohkeus-osioon hakemuksia lukiessani, kuin hakeakseni muistutusta mikä tätä hakijaa ajoikaan tähän prosessiin ja projektiin.

Välillä on harmittanut miten vähän Rohkea avaus -kohdissa on ollut intohimoa. Tuntuu kuin tätä yllättävää kohtaa olisi jopa säikähdetty ja väkisin puserrettu siihen jokin poliittisesti korrekti vastaus.

Rohkeus on villiyttä!

Sillä voi vakuuttaa ja todistaa omaa näkemystään ja paljastaa omasta maailmankatsomuksestaan (hakemukseen liittyen) jotain sellaista mikä muuten jäisi arvostelijalta tietämättä.

Rohkea avaus on vertautunut päässäni ikään kuin baarikeskusteluun. Siellä silmät palavat ja kädet viuhuvat, kun pöydässä kerrotaan seurueelle omista suunnitelmista, unelmista ja haaveista. Tai vastaavasti yllytään älylliseen argumentointiin ja etsitään yllättäviä, erilaisia kulmia itseään perustellakseen.

Kun kaikki tämä jää pois, joka vakuuttaa henkilökohtaisessa kommunikaatiotilanteessa kuuntelijan, niin miten sen voi korvata?

Hyvät naiset ja herrat, Koneen Säätiön Rohkea avaus -kohta voi olla juuri ne hakijan palavat silmät ja viuhuvat kädet tai se voi olla myös faktoihin perustuva älyllinen argumentti ja perustelu.

Siihen kannattaa paneutua ja miettiä huolella mitä itsestään ja suhteestaan projektiin siihen laittaa.

Haluan mainita tässä rohkaisevana esimerkkinä ehkä yllättävimmän näkemistäni Rohkea avaus -perusteluista, joka oli nöyryys. Se antoi varsin erilaisen näkökulman rajuun aiheeseen ja siihen miten sitä luin ja tulkitsin. Hakija onnistui tulemaan läsnä olevaksi ja ohjaamaan minut omaan maailmaansa ja näkemykseensä.

Olkaa rohkeita ystävät ja kertokaa siitä hakemuksessanne!

Kirjoittaja

Kirjoittaja arvioi elokuva-alan apurahahakemuksia syksyllä 2015.