Tarinat ja julkaisut

20.10.2015

Anonyymit lauseet

Anonyymi arvioija kertoo ajatuksistaan hakemusten arviointityöstä.

Ensin on mainittava, että Koneen Säätiön residenssihakuun ja arviointiin annetut ohjeet ovat erinomaisia, paneutuen ja yksityiskohtaisesti kirjoitettuja. Niiden avulla oli helppo ryhtyä työhön.

Hakemusten taso oli kirjava. Toisaalta oli hakijoita, jotka eivät erityisesti täsmentäneet työsuunnitelmiaan tai sitten hakemukset olivat keskeneräisiä tai muuten puutteellisia. Tulkitsen tämän puutteelliseksi motivaatioksi. Hyviä hakemuksia, havainnollisia ja jäsenneltyjä, oli paljon.

Hyvin kirjoitetun hakemuksen myötä hakijan hanke näyttäytyy kiinnostavana; en muista nähneeni sellaista hakemusta, jota pidän hyvin tehtynä mutta hanke ei vakuuttaisi.

Oli myös joitakin puisevan rutiininomaisia hakemuksia, ja sitten tasaista keskikastia, ei nousuja tai kohottavia ideoita… Heitäkin aina mahtuu mukaan, jotka ovat hakemuksineen aivan väärässä paikassa. Hyviä hakemuksia on joka tapauksessa niin paljon, että on surkeaa, kun residenssipaikkoja riittää vain parille prosentille.

Koneen Säätiön ja Saaren kartanon apurahajaossa on erityisen hienoa tuo ”rohkea avaus”, se että taiteilijalle mahdollistetaan residenssissä vapaus ja lupa tehdä myös tarvittaessa jotain valmistelevaa, jotain millä ei vielä ole nimeä tai varsinaista suuntaa, muotoa tai hahmoa… Tämän artikuloiminen hakemukseen niin, että hakemuksesta tulee vakuuttava arvioijien silmissä, on varmasti hankalaa.

Rohkealta taiteilijalta vaaditaan itseluottamusta niin, että hän uskaltaa pyytää aikaa ja rahoitusta jollekin, mikä on vasta tulossa. Vaaditaan luottamusta siihen, että se jokin todella tulee ja saa hahmon.

Toinen asia, joka jäi mietityttämään minua on, että hakemuksen laatiminen on todellakin taitolaji. Tarvitaan itse asiassa melko monipuolista osaamista sen ilmaisemiseksi, että oma tekeminen tulee hakemuksessa eriteltyä ja kuvailtua täsmällisesti ja kokonaan niin, että myös ulkopuolinen lukija pääsee asiaan sisään ja saa kiinni ideasta. Tämä on sitä tärkeämpää, mitä monitahoisempi ja -mutkaisempi hanke on kyseessä. Toisaalta vielä vaikeampaa on vakuuttaa hakemuksen lukija hankkeesta, joka sisältää vain vähän ja kevyesti ituja, alkuja ja suunnitelmia mahdollisesta tulevasta. Lopulta hakijan aikaisempi toiminta ja olemassa olevat näytöt ratkaisevat.

Kirjoittaja

Kirjoittaja arvioi Saaren kartanon residenssihakemuksia vuodelle 2016 eräällä taiteen alalla.