Rob La Frenais

nykytaiteen kuraattori ja kirjoittaja

Kuva: Jussi Virkkumaa

Ranskassa asuva, brittiläinen nykytaiteen itsenäinen kuraattori ja kirjoittaja Rob La Frenais työskentelee Saaren kartanon residenssissä työskentelee samanaikaisesti kahden teeman parissa: kuun ja veden. ”Olen rakentanut navettaan ’kuuhuoneen’, minne kerään materiaalia taiteesta ja kuusta. Silloin tällöin kutsun muut residenssin taiteilijat katsomaan filmejä kuusta (järjestin ensimmäisen filmi-illan eilen illalla) ja kommentoimaan ja kertomaan omista ideoistaan tutkimusta varten. Työstän laajennettua esseetä Mirroring the Moon, joka muodostaa perustan kirjalle, jonka Intellect Books on tilannut minulta. Kirjoitan myös nuorten romaania nimeltä Wild Way to the Moon”, hän kertoo.

Toisena projektina hänellä on tutkia Saaren kartanon läheistä saaristoa. ”Teeman ensimmäiseen haaraan liittyy Saaren kartanon Lovisa-vene, jonka avulla tutkin lähisaaristoa. Olen jo vienyt muutaman taiteilijakollegan retkelle pienelle saarelle meren keskellä. Toivon, että pääsen tekemään tutkimusta uutta, Suomessa toteutettavaa hanketta varten, jossa taiteilijat luovat kelluvia ajoneuvoja. Toivottavasti sää on hyvä ja pääsen tekemään aktiivista tutkimusta rannassa uudesta kelluvasta ajoneuvosta”, Rob sanoo.

Residenssijaksoltaan hän odottaa yhdistelmää ajatustyöstä työtilassaan ja Saaren kartanon ympäristön tutustumisesta. Hän työskelentee toimintatutkimuksen, muiden residenssiläisten kanssa käytyjen keskusteluiden ja kyselyiden avulla.

Saaressa Rob aloittaa päivänsä menemällä Kuuhuoneseen. Säästä riippuen, hän menee Saarenrantaan, lintutornille ja muihin paikkoihin. Iltaisin hän jaksaa tutkimustaan Kuuhuoneessa.

WWW.ROBLAFRENAIS.INFO