Rauli Dahlberg

Sirkustaiteilija

Rauli Dahlberg syntyi vuonna 1985 Turussa. Kotoa poismuutettuaan Rauli päätti tehdä maailmasta paremman paikan sirkustaiteiden avulla. Hän valmistui Ranskan sirkustaiteiden Centre National des arts du Cirque -oppilaitoksesta vuonna 2007 ja on yksi vuonna 2008 perustetun suomalaissirkusyritys Race Horse Companyn perustajista.  Hän on matkustellut ympäri maailmaa osana yrityksen uraauurtavia esityksiä Rusty Road Circus (2009), Petit Mal (2010), SuperSunday (2014), Motosikai (2015). Viime aikoina Rauli on siirtynyt ohjaamiseen, ja hänen ensimmäinen kokopitkä sirkusohjaus Nahka-Naama sai ensi-iltansa elokuussa 2017. Parhaillaan hän ohjaa RHC:n uutta UrboTek -sirkusesitystä. 

”Tarkoituksenani on jatkaa O’DD-soolosirkusteostani Saaren kartanon residenssissä. Projekti alkoi vuonna 2012, ja se on ollut käynnissä aina tähän päivään saakka edeten pikkuaskelin. 20-minuuttinen work in progress -esitys esitettiin vuonna 2013 Ruotsissa, mutta se johti silloin umpikujaan. Nyt ajatukset ja metodit ovat kypsyneet ja on aika ottaa uusi kulma sirkustaiteen tekemiseen. 

Saaren kartanon residenssissä kirjoitan pääasiassa kokopitkää käsikirjoitusta sooloesitykseen. Tämän käsikirjoituksen pohjalta toteutan kuvakäsikirjoituksen yhdessä graafisen suunnittelijan kanssa. Päämääränä on kokeilla uutta tapaa luoda sirkustaidetta. Idea tekstiksi, teksti kuviksi ja tekstien ja kuvien pohjalta markkinoinnin ja rakentamisen toteuttaminen. Kun rahoitus, yhteistuotannot, suunnitelmat ja esiintymispaikka ovat valmiita, alkaa vasta itse sirkusharjoittelu todellisilla välineillä ja todellisessa paikassa. Lopputuloksena on itsenäinen sirkusspektaakkeli. 

 

O’DD on tulevaisuuteen sijoittuva nykysirkussoolo, 

joka kieppuu visioiden, äänien, valon, pinnan ja sci-fin muodonmuutoksessa. Sen futuristinen, unimainen lähestymistapa ohjaa meidät ihmisyyden katoavaisuuteen. Meidän fyysiset ja mentaaliset kyvyt ja heikkoudet kyseenalaistetaan ja niitä testataan isossa mittakaavassa. Mistä olemme tehty ja mihin olemme menossa? 

O’DD on sirkusesityksen lisäksi arkkitehtoninen luomus. Se on perinteisen sirkusteltan tulevaisuuden visio, valkoinen paviljonki. Arkkitehtuurin mahdollistama mielikuvituksellinen tila luo illuusioita ja optisia harhoja, mikä tekee siitä ainutlaatuisen esiintymislavan.”