Edd Carr

Taiteilija, Saaren kartanon kutsutaiteilija marras–joulukuu 2023

Kuva: Jussi Virkkumaa

Kehitän Saaren kartanossa elokuvakäytäntöäni sekä käsitteellisesti että aineellisesti. Prosessiin kuuluu vertailevaa tutkimusta animismista brittiläisessä, pohjoismaisissa ja japanilaisessa kulttuurissa ja sen tarkoitus on kyseenalaistaa nykyaikaisiin tuotantotapoihin sisältyvä ekologinen ja sosiaalinen väkivalta. Kiinnostus animismiin ulottuu materiaaliseen käytäntööni, johon kuuluu työskentely/yhteistyö toisenlajisten aineistojen kanssa valokuvien tuottamiseksi. Aion Saaressa ollessani edistää tätä tutkimusta ja samalla keskittyä muihin kuin eläinperäisiin ainesosiin valokuvauksessa.

Saaren kartanossa pääsen sekä kehittämään praktiikkaani keskeytyksettä että tapaamaan muita residenssiläisiä ja oppimaan heiltä. Minua kiinnostaa kuulla heidän lähestymistavoistaan työskentelyyn ja ajatuksiaan luovuudesta ekologisen kriisin keskellä.

Residenssin aikana käytän ekologisia ja matalan myrkyllisyystason omaavia aineita analogisessa valokuvauksessa. Omassa praktiikassani työskentelen liikkuvan kuvan formaattien, kuten 8 mm:n filmin parissa.

Edd Carr on Isossa-Britanniassa asuva taiteilija. Hän soveltaa valokuvausprosesseja liikkuvan kuvan luomiseen – hänen teoksensa kuvaavat ihmisen suhdetta ekologiseen kriisiin ja laajempaan toisenlajiseen maailmaan. Edd on myös yksi Sustainable Darkroomin johtohahmoista. Se on voittoa tavoittelematon järjestö, joka on omistautunut tutkimaan ja kehittämään ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja analogiseen ja digitaaliseen valokuvaukseen sekä puhumaan niiden puolesta.

Hänen liikkuvan kuvan töitään on ollut esillä maailmanlaajuisesti, mukaan lukien Louis Vuittonin Coming of Age -näyttelyssä Virgil Ablohin muistoksi, DAZED CIRCA oli näytteillä Lontoon Piccadilly Circus -näytöllä ja Tokion Yunika Visionissa, projektio Denverin kellotornissa Coloradossa, The Tetley -galleriassa Leedsissä, Whitworth-galleriassa Manchesterissa, Milanon muotielokuvafestivaaleilla jne. Edd on voittanut mm. Channel 4 Random Acts -palkinnon, Film Londonin FLAMIN Fellowship -apurahan ja innovaatio-palkinnon kokeellisen elokuvan EFEA-festivaaleilla.