Avain-lehden julkaiseminen 2020–2023

Kirjallisuudentutkimuksen aikakauslehti Avain on pääosin suomenkielinen vertaisarvioitu aikakauslehti, joka julkaisee kirjoituksia myös englanniksi, ruotsiksi ja saameksi. Lehti on kansallisesti merkittävin suomalaisen kirjallisuudentutkimuksen julkaisukanava ja kirjallisuudentutkimuksen kansainvälisten virtausten levittäjä. Avain ilmestyy neljä kertaa vuodessa, ja sen päätoimittajuus kiertää Suomen yliopistojen kirjallisuuden laitoksilla. Lehden toimitusneuvostoon kuuluu professoreita ja tutkijoita yhdeksästä kotimaisesta ja ulkomaisesta yliopistosta. Kirjallisuudentutkijain Seura on mukana Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan Open Access -pilottihankkeessa. Tieteellisten seurain valtuuskunta on myöntänyt Avaimelle vertaisarviointitunnuksen. Julkaisufoorumiluokitus on 2, johtava taso. Lehteä käytetään runsaasti opetuksessa, sitä tilataan useisiin kirjastoihin sekä Suomessa että ulkomailla. Lehden irtonumeroita myydään kirjakaupoissa Helsingissä, Tampereella ja Joensuussa. Avaimen vanhat numerot julkaistaan vuoden viipeellä Kirjallisuudentutkijain Seuran kotisivuilla (http://pro.tsv.fi/skts/avain.html). Avaimen tärkeitä tiedotuskanavia ovat Seuran kotisivut, sosiaalinen media, sähköpostilista, yliopistojen kirjallisuuden laitokset ja kirjallisuustapahtumat, kuten kirjamessut.

Rahoitus on kattanut vuosittain yhden Kirjallisuudentutkimuksen aikakauslehti Avaimen numeron kulut. Kyseessä on maamme johtava kotimaisilla kielillä suomalaista kirjallisuudentutkimusta julkaiseva tieteellinen julkaisu. Se ilmestyy neljä kertaa vuodessa, ja sen päätoimittajuus kiertää Suomen yliopistojen kirjallisuuden laitoksilla. Lehden toimitusneuvostoon kuuluu professoreita ja tutkijoita sekä Suomen että ulkomaiden yliopistoista.
Koneen Säätiön nelivuotisella rahoituksella on ollut merkittävä vaikutus Kirjallisuudentutkimuksen aikakauslehti Avaimen ilmestymisen turvaamisessa sitä kautta välillisesti myös julkaisun kehittämisessä. Julkaisu on tärkeä erityisesti nuorille tutkijoille, jotka ovatkin sen painotusaluetta, ja tärkeä se on myös kotimaisten kielten julkaisukanavana yhä englanninkielistyneemmässä tutkimusmaailmassa. Julkaisun rahoitus koostuu pääosin useista eri lähteistä haettavista tuista ja apurahoista, mikä tuo epävarmuutta toimintaan. Koneen Säätiön pitkäaikainen rahoitus on tuonut lehdentekijöille työrauhaa ja mahdollistanut entistä suurempien lehtien tekemisen, mikä edelleen on mahdollistanut useampien nuorten tutkijoiden artikkelien julkaisun ja kotimaisten kirjallisuuden alan artikkeliväitöskirjojen etenemisen.