Demokratian monet kriisit (DEMKRI)

”Demokratian kriisistä” on puhuttu yhtä kauan kuin demokratiasta ylimalkaan. Tutkimuksessa pyritään analysoimaan, mitä demokratian eri kriiseillä tarkoitetaan, ja miten nykyinen puhe kriiseistä suhtautuu aiempiin erityisesti 1900-luvun alkuvuosikymmenien kriisipuheisiin. Samalla pohditaan, missä määrin kriisit ja samalla välttämättömyys vastata kriiseihin ovat itse asiassa demokratian pysyviä, sisäänrakennettuja ominaisuuksia. Lähemmin tarkastellaan parlamentaarisen politiikan tekemisen tavan aiempia ja nykyisiä kriisejä, keskustelua uuden teknologian käyttöönoton vaikutuksista, ja enemmistösäännön ongelmia sekä erilaisia kriisinhallinta- ja poikkeustoimia koskevaa keskustelua. Hankkeessa arvioidaan nykyisten demokratian kriisien vakavuutta suhteessa aiempiin, ja pohditaan demokratian tulevaisuutta. Tutkimus yhdistää valtio-opillisia, filosofisia ja historiallisia tarkastelutapoja.

Hankkeen aikana maailmantapahtumat - niin pandemia ja siihen liittyvät poikkeustoimet kuin Ukrainan sotakin - ovat korostaneet hankkeen merkitystä ja vaikuttaneet niin tuloksiin kuin jatkosuunnitelmiinkin. "Demokratian kriisin" merkitys on osin muuttunut, ja samalla jotkin hankkeessa käsitellyistä teemoista, kuten valvontateknologian kehityksen vaikutus demokratiaan ja kriisihallinnon ongelmat, ovat nousseet entistä merkittävämmiksi. Viimeaikaiset kriisit ovat toimineet eräänlaisina demokratian stressitesteinä. Pääosin demokratiat ovat selvinneet testeistä hyvin. Tapahtumat ovat vahvistaneet sitä käsitystä, että autoritääristen ja diktatoristen järjestelmien oletettu kyky vastata haasteisiin johdonmukaisemmin ja päättäväisemmin kuin demokraattiset järjestelmät on suurelta osin näennäinen. Tässä suhteessa viimeaikaisten kriisien sanoma demokratioille on optimistinen. Iskulauseenomaisesti: Demokratiat kohtaavat enemmän haasteita mutta vähemmän horjuttavia kriisejä kuin muut järjestelmät. Ylettömään optimismiin ei silti ole aihetta.

Konkreettisella tasolla pandemia aiheutti sen, että hankkeen kansainvälinen osuus jäi suurelta osin toteutumatta. Tärkeimmät kansainväliset kokoukset peruuntuivat tai siirrettiin myöhempiin ajankohtiin. Hankkeen oma suunniteltu kansainvälinen tapaaminen jäi niin ikään toteutumatta. Alkuperäinen julkaisusuunnitelma toteutui sikäli, että hankkeessa syntyi artikkelitekstejä jopa suuniteltua enemmän. Toisaalta laajemmat julkaisuhankkeet ovat edenneet hieman suunniteltua hitaammin. Pulkkisen ja Lagerspetzin toimittama demokratian kriisejä käsittelevä englanninkielinen artikkelikokoelma on parhaillaan kustantajan arvioitavana. Lagerspetzin kirjakäsikirjoituksen lopullinen versio valmistuu lähiaikoina. Roman-Lagerspetz, Pulkkinen ja Soninen hakevat lisärahoitusta monografioidensa loppuun saattamiseen. Kaikki tutkijat pitivät julkisia esitelmiä ja luennoivat yliopistoissa (HY, TY, JY, TaY) hankkeen teemoista. Tutkijat osallistuivat julkiseen keskusteluun. Erityisesti Roman-Lagerspetz ja Soninen olivat aktiivisia julkisten puheenvuorojen käyttäjiä.

Vaikka rahoitus Koneen säätiön osalta on päättynyt, DEMKRI-hanke jatkuu. Hankkeeseen osallistuneet tutkijat työstävät keskeneräisiä tekstejään, tapaavat säännöllisesti ja ovat hakemassa jatkorahoitusta.