Aboagora-symposiumin järjestäminen 2019-2023

Aboagora on vuosittain Turussa järjestettävä kolmipäiväinen symposium, joka luo uudenlaisia yhteistyömahdollisuuksia tieteen- ja taiteentekijöiden välille ja tuo yhteistyön tulokset laajan yleisön ulottuville. Hankkeen ytimen muodostavat Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaine sekä uskontotieteellinen Donner-instituutti. Yhteistyötä tehdään useiden taidetoimijoiden, kuten teatteriryhmä Kolmas Tilan sekä Grus Grus Teatterin kanssa. Tapahtuma koostuu pääpuheenvuorojen lisäksi temaattisista paneeliosuuksista ja esityksistä, jotka yhdistävät tieteen ja taiteen työmuotoja. Vuosina 2019–2023 Aboagora rakentuu japanilaisen samurain Miyamoto Musashin vuonna 1645 kirjoittaman kirjan The Book of Five Rings ympärille. Musashin kirja käsittelee maailmaa ja ihmisen paikkaa siinä peruselementtien (maa, vesi, tuli, tuuli, tyhjyys) kautta. Näistä viidestä elementistä rakentuu viisi symposiumia, joissa tarkastellaan maapalloa ja sen geologiaa ja biologiaa sekä ihmisten roolia, mahdollisuuksia ja vastuuta. Peruselementit on ymmärretty ja niitä on eri aikoina ja eri kulttuureissa arvostettu eri tavoin.

Aboagora on vuosittain Turussa järjestettävä kolmipäiväinen kansainvälinen symposium, joka luo uudenlaisia yhteistyömahdollisuuksia tieteen- ja taiteentekijöiden välille ja tuo yhteistyön tulokset laajan yleisön ulottuville. Ohjelma koostuu keynote-puheenvuoroista sekä erilaisista esityksistä, jotka yhdistelevät rohkeasti tieteiden ja taiteiden työmuotoja. Tapahtuma on suunnattu eri tieteen- ja taiteenalojen opiskelijoille ja tekijöille sekä kaikille tiede-taide-yhteistyöstä kiinnostuneille. Järjestäjätahoja ovat Turun yliopisto, Åbo Akademi, Åbo Akademin säätiön yhteydessä toimiva Donner-instituutti ja Turun AMK:n Taideakatemia. Lisäksi Aboagora tekee yhteistyötä moninaisten taiteellisten partnereiden kanssa.

Vuosina 2019–2023 Aboagora toteutti Koneen Säätiön tukemana temaattisen kokonaisuuden The Five Rings, joka pohjautui japanilaisen samurain Miyamoto Musashin vuonna 1645 kirjoittamaan Viiden renkaan kirjaan (Go Rin No Sho). Kuten kirjan osat, myös Aboagoran tapahtumavuodet käsittelivät vuorotellen viittä peruselementtiä: maa, vesi, tuli, tuuli, tyhjyys. Kunakin vuonna symposium järjestettiin elokuun lopussa Turun Sibelius-museossa, koronapandemian vuoksi vuosina 2020 ja 2021 hybridimuodossa. Teemoja tulkittiin sekä kirjaimellisesti että kuvaannollisesti, mikä mahdollisti niin ajankohtaisten kuin ajattomien aiheiden käsittelyn eri akateemisten ja taiteellisten näkökulmien kautta. Viisivuotisen teemakokonaisuuden aikana tehtiin uusia yleisöennätyksiä, ja hankkeen näkyvyys ja yhteistyöverkosto kasvoivat tuntuvasti.