Uutiset

Saaren kartanon residenssi

23.08.2018

Webcoms united haluaa tukea sarjakuvan ammattilaisia ja auttaa alalle aikovia

Kesä lähenee loppuaan ja Saaren kartanon residenssin arjessa se tarkoittaa ryhmäresidenssien päättymistä ja yksilöresidenssien alkamista syyskuun alussa. Kesän 2018 viimeinen ryhmä oli kansainvälinen digitaalisen sarjakuvan ammattilaisista koostuva Webcoms united, joka työskenteli kartanolla kaksi viikkoa elokuussa työstäen maksutonta opasta kaikille alalle aikoville.


Elokuussa Saaren kartanon residenssissä työskenteli kahden viikon ajan kansainvälinen Webcoms united -työryhmä. Ryhmä teki residenssijaksollaan maksutonta ja verkosta ladattavaa opaskirjaa siitä, miten digitaalisella sarjakuvalla voi ansaita. Kuka tahansa voi ladata kirjan itselleen maksutta sen valmistuttua. Se julkaistaan Helsingin sarjakuvafestivaalien yhteydessä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Kansainvälinen joukko sarjakuvan ammattilaisia

Webcoms united -projektin organisoija ja kirjan toimittaja on suomalainen sarjakuvataiteilija H-P Lehkonen. Hän tekee työkseen romanssisarjakuvia LINE Webtoon -kustantajalle, joista uusin on Life Outside the Circle. Myös Ryhmän muut jäsenet ovat Megan McKay, joka on myös töissä LINEWebtoonilla sarjallaan Doodle For Food. Olivia Walch on pääsääntöisesti yliopistotutkija, mutta hän tekee myös digitaalista sarjakuvaa nimeltä Imogen Quest. Jose Rojas ja Enzo Comics ovat työpari, joiden sarjakuvaa Dungeon Construction co julkaistaan Tapas-palvelussa. David Daneman tekee sarjaa The DaneMen Tapasille. Laura Romagnoli on italialainen yliopisto-opiskelija, jonka sarjakuva Average Adventures of an Average Girl löytyy Webtoonilta. Eelis Torvinen tekee itsenäisesti sarjoja Summertime ja BSandL. Sara Valta työskentelee Hiveworks-kollektiivilla sarjansa Alchemilla parissa. Alex Norris on tunnetun Webcomicname sarjan luoja. Lisäksi projektiin kuuluu Paju Ruotsalainen, joka on suomalainen sarjakuvaseuran aktiivijäsen ja tekee sarjakuvaa pienlehtimuodossa. Hän oli mukana vapaaehtoisena kokkina, joka on mahdollistanut muiden keskittymisen työskentelyyn ilman suurempia keskeytyksiä.

Ryhmä on työskennellyt aikaisemmin yhdessä isommalla joukolla muun muassa Kansas City Planet Comiconissa, jossa ryhmä tuotti yhdessä humoristisia sarjakuvia markkinointimielessä GoComics-verkkosarjakuvapalvelua varten. Heillä on yhteinen ammatillinen Facebook-ryhmä, jossa jäsenet voivat kysyä apua hankalissa tilanteissa, kuten sopimusasioissa. Ryhmällä ei virallista nimeä (he kutsuvat toisiaan humoristisesti tukuksi nörttejä, ”Buncha Nerds”), ja Webcomics united on keksitty juuri Saaren kartanossa toteutettavaa projektia varten.

”Facebook-ryhmämme tarkoitus on jakaa tietoa toisille ammattilaisille. Huomasin, että ryhmässä on paljon todella hyvää tietoa, joten ehdotin Saaren kartanon residenssihakua muille. Ehdotin ilmaisen PDF-kirjan tekemistä yhdessä, jotta tietotaitomme saadaan käyttöön muuallakin”, kertoo H-P Lehkonen.

Tuottelias residenssijakso

Saaren kartanon residenssin antama työrauha mahdollisti tehokkaan ja nopean työskentelytahdin, joka yllätti kirjan tekijät. Heidän alkuperäinen suunnitelmansa oli tehdä noin 25 sivua pitkä PDF-muotoinen opaskirja, mutta residenssin aikana informaatiota syntyi yli 70 sivun verran. Ryhmä kokee myös kartanolla työstettävän projektin yhteisöllisemmäksi kuin aikaisemmat työskentelykerrat.

”Saaren kartanon tilat olivat mahtavat. Keräsimme suureen studioon kaikki mahdolliset pöydät, mitä löysimme ja työskentelimme kaikki yhdessä isossa huoneessa. Ryhmässämme on useita amerikkalaisia, ja he ovat olleet erittäin vaikuttuneita Suomen apurahoista. On huvittavaa huomata, miten olemme ennen tehneet sponsoroituja projekteja USA:ssa, jolloin taiteellinen vapaus ei ole ollut täysin ryhmämme käsissä. Siksi amerikkalaiset jäsenemme eivät välillä voi uskoa, että voimme todellakin toteuttaa sellaista projektia, joka meidän mielestämme hyödyttää eniten sarjakuva-alaa, että meidän ei tarvitse jatkuvasti miettiä miten miellyttää Saaren kartanon markkinointitiimiä tai muuta sellaista”, Lehkonen naurahtaa.

Ryhmän tavoitteena on antaa apua muille digitaalisen sarjakuvan ammattilaisille. ”Verkostomme on alusta asti ollut paikka, jossa voi kysyä neuvoa itseään mietityttäviin kysymyksiin. Nyt olemme voineet laajentaa tavoitettamme siihen, että annamme informaatiota digitaalisen sarjakuvauran aloittamiseen PDF-kirjamme muodossa”, kertoo Lehkonen.

Tulevaisuudessa työryhmä jatkaa työskentelyään yhdessä jossain muodossa. ”Olemme nyt jo suunnittelemassa isompaa tapaamista USA:ssa vuodelle 2019. Sen tarkoituksena tuskin on tehdä muuta kuin osallistua comicconiin ja tavata toisiamme. Muuten emme ole tarkkaan suunnitelleet tulevaisuuteemme suurempia yhteisiä projekteja. Jatkamme toimintaamme toisten ammattilaisten tukemisessa”, Lehkonen jatkaa.