Uutiset

Saaren kartanon residenssi

13.11.2015

Vuoden viimeiset vieraat kartanolla: Toiseutta, rajojen ylityksiä ja kvanttifysiikkaa


Marras–joulukuussa Saaren kartanossa työskentelee yhdeksän taiteilijaa ja yksi Koneen Säätiön apurahalla työskentelevä tutkija. Monipuolisen ryhmän työskentely sisältää muun muassa taiteiden rajojen häivyttämistä, toiseutta, kvanttifysiikka ja mytologiaa.

Työpari Niko-Matti Ahti (FI) ja Marja Johansson (FI) työskentelevät yhdessä musiikin ja äänitaiteen rajoja ylittävän projektinsa parissa. Heidän tavoitteenaan on kehittää omaleimainen ja äänitaidetta uudistava musiikin tekemisen tapa. Kartanolla työskentelyn materiaaleista on tarkoitus tehdä levy.

Kirjailija ja elokuvantekijä Hassan Blasim (IQ/FI) tulee kartanolle viimeistelemään romaania, jossa suomalaista kulttuuria tarkastellaan irakilaisrunoilijan silmin. Hän kirjoittaa arabiaksi, ja kun teksti on valmis, se käännetään suomeksi.

Kuva- ja mediataiteilija Leena Kangaskoski aloittaa kartanolla Manifest particle motion (työnimi) -teoksen kokeellisen osuuden ja alkutöiden työstämisen. Manifest particle motion on kaksiosainen teossarja, joka on inspiroitunut kvanttiteorian maailmankuvasta

Kirjailija Victoria Leslie (UK) kirjoittaa residenssijaksollaan romaania, jossa tutkitaan myyttisiä, kirjallisia ja taiteellisia representaatioita naisista vedessä. Teoksen perustana ovat vedenhaltijat, rusalkat, merenneidot ja nymfit ja niihin liitetyt keskeisimmät teemat naiseuteen ja veteen liittyen.

Koreografi Sonya Lindfors (FI) työstää kartanolla  NOBLE SAVAGE -teostaan, jossa hän tutkii mustaa kehoa ja sen poliittisuutta, toiseutta, identiteettiä ja marginaalissa olemista. Orjuus, kolonialismi, massamedia, uskonto ja pakolaisuus värittävät sitä, miten mustaa kehoa katsotaan ja mustuuden ja mustan kehon läsnäolo koetaan. Esitys sekä tekee näkyväksi että purkaa mustan kehon politiikkaa ja identiteettiä, sekä siihen vaikuttavia ja sitä määrittäviä yhteiskunnallisia ja kulttuurisia rakenteita.

Taiteilija Charlotte Mumm (GER/NL) keskittyy rakenteisiin ja kuvioihin eri tiloissa, aisteissa ja tilanteissa.

Kuvataiteilija Katie Shlon (USA) tarkastelee työssään luontoa, arkkitehtuuria ja yhteisöä suomalaisen maiseman kautta. Hänen päätavoitteenaan on ymmärtää metodeja, joiden avulla voidaan parantaa elämänlaatua myös kauempana luonnosta.

Tutkija Katri Tukiainen (FI) tohtorikoulutettavana Tampereen yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus TAPRI:ssa ja hän tekee väitöskirjaansa aiheesta ”Lisääntyykö lapsisotilaiden osuus Afrikan konflikteissa?” Hänen tutkimuksensa päätavoitteena on selvittää onko Afrikan lapsisotilastilanne kehittynyt parempaan vai huonompaan suuntaan vuodesta 1989.

Lisäksi kartanolla työskentelee syyskuussa kahdeksan kuukauden kutsutaiteilijakautensa aloittanut sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen

Lue lisää loppuvuoden vieraistamme