Uutiset

Saaren kartanon residenssi

01.02.2022

Vuoden 2022 ensimmäiset taiteilijat Saaren kartanon residenssissä

Tammikuun alussa Saaren kartanon tutkija- ja taiteilijaresidenssiin saapuivat Mietoistenlahden rannalle runoilija, esseisti, kuraattori Yolanda Castaño (Espanja), kirjoittaja, liiketaiteilija Laressa Dickey (USA/Ruotsi), taiteilija, tohtoriopiskelija Miklos Gaál (Suomi), kuvataiteilija Dimitra Kondylatou (Kreikka), sarjakuvataiteilija Eva Müller (Saksa), Birnir Jón Sigurdsson (Islanti) ja Rasmus Östling (Suomi).

Runoilija, esseisti, kuraattori Yolanda Castaño (Espanja) syventyy residenssijaksollaan tutkimaan runouden ja talouden välisiä suhteita, ennen kaikkea runouteen liittyviä ennakkoluuloja. Samalla hän toivoo löytävänsä uusia ideoita ja käytänteitä sekä runoilijoille että talouden edustajille.

Yhdysvaltalainen, Tukholmassa asuva kirjoittaja, liiketaiteilija, kehotyöskentelijä Laressa Dickey työskentelee somaattisen lähestymistavan kautta ja tarkastelee aikaa, muodon kehittymistä ja muotoutumista liikkeen avulla.

Amsterdamissa asuva, taiteilija, tohtoriopiskelija Miklos Gaál (Suomi) keskittyy Saaren kartanon residenssissä yksinomaan tohtoritutkimuksensa kirjoittamiseen romanttisesta ironiasta. Romanttinen ironia on 1790-luvun taidefilosofia, joka käsittelee ja käsitteellistää merkityksen rakentumista siirtämällä totuttuja ajattelun määritelmiä ja erotteluja.

Ateenalainen kuvataiteilija Dimitra Kondylatou tekee taustatyötä uusimpaan projektiinsa Shallow spring (työnimi), jossa hän tarkastelee terveyskylpylämatkailun, erityisesti kuumien lähteille suuntautuvan kylpylämatkustamisen, yhteiskunnallisia, ympäristöllisiä ja esteettisiä näkökulmia.

Hampurilainen sarjakuvataiteilija Eva Müller työstää residenssijaksollaan kolmatta sarjakuvakirjaansa. Kauhun ja jännityksen elementtejä sisältävä kirja käsittelee luokka- ja sukupuolisyrjintää.

Reykjavikilainen taiteilija Birnir Jón Sigurdsson työskentelee uuden romaaninsa parissa, jossa hän tarkastelee, iten ilmastoaktivismin voi aktivoida fiktiota lukemalla, ja miten ilmastonmuutokseen liittyvät asiat voidaan esittää narratiivissa. Lisäksi hän kirjoittaa nuorille suunnattua ilmastoaktivistin käsikirjaa yhteistyössä islantilaisten nuorten ympäristöjärjestöjen kanssa.

Turkulainen taiteilija Rasmus Östling työstää residenssissä useampaa ääniteosta, kuten tulkintaa kahdesta ruotsalaisen folkloristi-taiteilija Bengt af Klintbergin tekstisävellyksestä (text score), tähän työhön pohjautuvaa installaatiota ja etäyhteistyötä australialaisen äänitaiteilija Felicity Manganin kanssa.

Lue lisää