Uutiset

Apurahat

15.12.2020

Vuoden 2020 apurahamyönnöt: Keitä kuuntelisit?

Kuuntelemalla rahoituksen saaneiden hankkeiden tutkijoita ja taiteilijoita, saat kuulla, mitä maailmassa tapahtuu nyt. Keitä aikoo kuunnella kosmologi ja aktivisti Syksy Räsänen?


Kaikki vuoden 2020 apurahamyönnöt on julkistettu, ja listaukset myönnöistä hankekuvauksineen ovat nyt kenen tahansa tutustuttavissa. Miksi myöntölistauksia sitten kannattaa lukea läpi? Kuuntelemalla rahoituksen saaneiden hankkeiden tutkijoita ja taiteilijoita, saat kuulla, mitä maailmassa tapahtuu nyt, miten menneisyys vaikuttaa nykypäivään ja miten tiede ja taide rakentavat uusia tulevaisuuksia.

Näitä hankkeita pysähtyisi kuuntelemaan fyysikko, aktivisti Syksy Räsänen.

 

TAITEILIJA KATRI NAUKKARINEN 68 000 € (Vuosittainen apurahaku: Taiteen arvioijaprofiilit)

Sama todellisuus – eri taajuus

Olemme tottuneet käyttämään näkymätöntä valoa: langattomissa verkoissa, puhelimissa, mikroaaltouuneissa. Tämä työ tarttuu aineen vuorovaikutukseen sellaisen valon kanssa, jota silmiemme näkösolut eivät tavoita; se tekee välittömästi koettavia ympäristömme piirteistä, jotka tiedämme mutta joita emme näe emmekä kuule.

 

FILOSOFIAN TOHTORI (PHD), TEATTERITAITEEN MAISTERI PÄRTTYLI RINNE 89 000 € (Vuosittainen apurahaku: Tieteen arvioijaprofiilit)

Rakkauden somaattiset ja neuraaliset korrelaatit

Arkinen kuvamme siitä, miten maailma toimii, on tyystin virheellinen, ja koska olemme itse osa maailmaa, tämä koskee myös käsitystä itsestämme. Rakkauden kehokartat vievät meitä kohti inhimillisen ymmärtämistä tekemällä määrittävimmistä tuntemuksistamme epäinhimillisen tarkastelun ja kirjaamisen kohteita.

 

FM HANNA ROSTI 68 000 € (Vuosittainen apurahaku: Tieteen arvioijaprofiilit)

Kenian Taitavuorten pikkugalagon ja puutamaanin tieteellinen tunnistaminen, uhanalaisuusarviointi ja suojelu

Muiden kädellisten lajien edustajat värisyttävät minua: tässä olisimme me, jos olisimme kääntyneet eri suuntaan muutamassa evoluution tienhaarassa. Ehkäpä joidenkin niistä jälkeläiset herkistyvät kuuntelemaan jäänteidemme äärellä, kun aika on meistä jättänyt ja pelkäävät: tuossa olemme me, jos astumme harhaan parissa yhteiskunnan ja teknologian tienhaarassa.

Kirjoittaja

Syksy Räsänen

Syksy Räsänen on fyysikko ja aktivisti.