Uutiset

Saaren kartanon residenssi

30.09.2019

Valentina Karga: Banana Mummy Valokuvagalleria Hippolytessä

Saaren kartanon taiteilijaresidenssin ja Valokuvagalleria Hippolyten yhteistyönäyttely Banana Mummy esittelee taiteilija ja arkkitehti Valentina Kargan taiteellista tutkimusta energian ja materian kierrosta ekologisen kriisin aikana. Näyttelyn avajaiset on torstaina 3.10. klo 17–19 ja se on esillä 4.–27.10.2019.


Näyttelyn lähtökohdiksi Valentina Karga on valinnut arkisen banaanin sekä pyramidin, jota on pidetty yliluonnollisten voimien kanavoijana. Pyramidin muodon uskottiin muinaisessa Egyptissä säilyttävän elävän aineksen estämällä sen hajoamisprosessin.

Banana Mummy hyödyntää useita Valentina Kargan työskentelyssä toistuvia elementtejä, kuten energian ja materian käyttöön ja jakautumiseen liittyviä fantasioita. Näyttelyn installaatiot sisältävät videoita, esineitä, orgaanisia prosesseja sekä istuimia, joilla katsoja voi pysähtyä pohtimaan näyttelyn ehdottamia harjoitteita.

Näyttelyssä Karga tutkii pyramidienergiaa erilaisten taiteellisten kokeiden avulla. Kokeillaan Karga luo mahdollisuuksia uudelle ymmärrykselle materian, kuten ihmiskehon, säilyttämisestä. Teosten myötä avautuu oivallus, että antautuminen riippuvaisuudelle maasta ja aineen hajoamiselle ovatkin elämää itsessään säilyttäviä tekoja. Maapallo on materiaalisesti suljettu järjestelmä, jossa kaikki koostuu palasista, jotka ennemmin tai myöhemmin, tarkasta eräpäivästä riippuen, palaavat takaisin käyttöön.

Valentina Karga työskenteli Saaren kartanon residenssissä talvella 2017. Näyttely on seitsemäs ja tällä erää viimeinen Hippolyten ja Saaren kartanon yhteisnäyttely.

Sunnuntain 6.10. KANTAKAUPUNGIN GALLERIAKIERROKSEN aikana Valentina Karga on paikalla Hippolytessä kertomassa Banana Mummy -näyttelystään. Voit liittyä mukaan kierrokselle Galleria Sculptorista klo 14 tai tulla suoraan Hippolyteen klo 15 maissa.

Lue lisää VALENTINA KARGASTA ja NÄYTTELYSTÄ.

FACEBOOK-TAPAHTUMA

Valentina Kargan taiteellinen työ ja tutkimus sijoittuu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin välimaastoon. Hän yhdistelee elementtejä yhteisöllisistä projekteista ja spekulatiivisista kokeiluista, jotka kyseenalaistavat olemassa olevia sosiaalisia sekä fyysisiä infrastruktuureja. Hänen työskentelynsä liikkuu usein energian, talouden ja kestävän kehityksen ympärillä. ValentinaKarga on monitaiteisen, arkkitehtonisen ja sosiaalisen suunnittelun rajapinnoissa toimivan Collective Disaster -kollektiivin perustajajäsen.Vuodesta 2018 alkaen Valentina Karga on toiminut professorina Hochschule für Bildende Künste (HFBK):ssa Hampurissa.

Näyttelyn ovat kuratoineet yhteistyössä Jussi Koitela ja Petronella Grönroos. Näyttelyn on Valokuvagalleria Hippolytelle tuottanut Petronella Grönroos. Osa näyttelyn teoksista Valentina Karga on toteuttanut yhteistyössä kuvittaja Amina Bouajilan, koreografi Polyxeni Angelidoun sekä äänitaiteilija HILDA T:n kanssa. Hippolyte Studion näyttelykalusteet on suunnitellut Paul Flanders.

Valokuvagalleria Hippolyte Yrjönkatu 8-10 sisäpiha, Helsinki Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16 WWW.HIPPOLYTE.FI